Svijet

ZBOG ULAGANJA Državni dug Crne Gore 3,66 milijardi evra

Ukupan državni dug Crne Gore, bez depozita, na kraju septembra iznosio je 3,66 milijardi evra ili 79,45 odsto bruto domaćeg proizvoda (BDP), saopštili su iz Ministarstva finansija.

ZBOG ULAGANJA Državni dug Crne Gore 3,66 milijardi evra
FOTO: STEPHANIE LECOCQ/EPA

Ukupan državni dug je sa depozitima bio 3,39 milijardi evra ili 73,55 odsto BDP.

– Spoljni dug je iznosio 3,09 milijardi evra, odnosno 67,06 odsto BDP-a, dok je unutrašnji dug bio 570,5 miliona evra, odnosno 12,38 odsto BDP-a. Depoziti na kraju trećeg kvartala iznosili su 271,79 miliona evra ili 5,9 odsto BDP-a – objavljeno je na sajtu Ministarstva.

U trećem kvartalu povučena su sredstva od 32,65 miliona evra za potrebe realizacije infrastrukturnih i razvojnih projekata.

Od tog iznosa, za finansiranje izgradnje prioritetne dionice auto-puta Bar-Boljare, Smokovac-Mateševo, iz kredita sa kineskom Eksim bankom povučeno je 12,48 miliona dolara, odnosno 10,67 miliona evra.

– Za ostale infrastrukturne projekte, za potrebe izgradnje puteva, vodosnabdijevanja, energetske efikasnosti, socijalnog stanovanja, razvoja poljoprivrede, nabavku vojne opreme i slično, povučen je iznos od 21,98 miliona evra – precizira se u dokumentu.

Iz Ministarstva finansija navode da su u trećem kvartalu zaključeni kreditni aranžmani sa inostranim i domaćim kreditorima.

Zaključen je aranžman sa Evropskom investicionom bankom za finansiranje projekta Program rekonstrukcije magistralnih puteva u iznosu od 40 miliona evra. Potpisan je i aranžman sa kanadskom Agencijom za razvoj izvoza za nabavku dva helikoptera, a ugovorom o kreditu definisano je da ukupan aranžman iznosi tri miliona evra.

Kada je riječ sa domaćim kreditorima, aranžmani su zaključeni sa Erste bankom, i to u iznosu od pet miliona evra za potrebe budžeta i u iznosu od 25 miliona evra za realizaciju kapitalnih projekata Uprave javnih radova.

Iz Ministarstva su naveli da je tokom trećeg kvartala izvršena otplata državnog duga po osnovu glavnice u ukupnom iznosu od 61,17 miliona evra, od čega se 40,53 miliona evra odnosilo na otplatu duga rezidentima, dok je otplata duga nerezidentima iznosila 20,64 miliona evra.

U istom periodu otplaćena je i kamata od 11,08 miliona evra.