Društvo

Zdravi kao dren, a bili na bolovanju: Evo koliko je SIMULANATA komisija lani vratila na posao

Od početka marta do kraja decembra lani, u Srpskoj su 52 poslodavca zatražila vanrednu ocjenu bolovanja za 68 radnika, od čega je za njih 29 odlučeno da su sposobni za posao.

Građani na šalteru u Fondu zdravstvenog osiguranja
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RAS SRBIJA

U Fondu zdravstvenog osiguranja Srpske podsjećaju da je 57 radnika već bilo na vanrednoj ocjeni, dok je za ostale postupak u toku.

– Od radnika koji su bili na vanrednoj ocjeni bolovanja, prvostepena komisija je za 29 njih donijela odluku da su sposobni za posao, dok je za 28 radnika bila potvrđena ranije data ocjena da nisu sposobni za rad – kažu za Srpskainfo u ovom fondu, naglasivši da je 36 radnika iz javnog, a 32 iz privatnog sektora.

Podsjetimo, od marta 2022. u primjeni je novi Pravilnik o ostvarivanju prava na naknadu plate za vrijeme privremene nesposobnosti za rad, koji je donesen kako bi se unaprijedila ova oblast, uključujući i kontrolu bolovanja.

Pročitajte još

– I ranije su poslodavci mogli da zatraže provjeru, a jedna od novina ovog pravilnika je da, ako sumnjaju u opravdanost bolovanja, imaju mogućnost da Fondu podnesu zahtjev i za vanrednu ocjenu bolovanja  radnika. Ishod može biti ili nastavak bolovanja ili vraćanje na posao narednog dana, ako se ponovnom analizom medicinske dokumentacije i pregledom radnika ustanovi da je on sposoban za posao. Važno je napomenuti da vanredne ocjene bolovanja nije moguće tražiti za radnike koji se trenutno ne nalaze na bolovanju, već su bolovanje koristili nekada ranije i sada već rade – objašnjavaju u FZO.

Poslodavci su više puta poručili da pomenuti pravilnik smatraju velikim napretkom, s obzirom na, kako su naglasili, brojne zloupotrebe koje se dešavaju i od strane radnika i, prevashodno, od strane ljekara.

Fotografije kao dokaz

Kad je riječ o vanrednoj ocjeni bolovanja, poslodavci su uz zahtjev dužni da navedu razloge ili dostave dokaz zbog čega sumnjaju da je bolovanje radnika neopravdano.

– Tako se, primjera radi, dešava da poslodavci uz uobičajenu dokumentaciju prilažu i slike koje radnici objavljuju na društvenim mrežama i slično. Na osnovu tog zahtjeva, prvostepena komisija za bolovanje poziva osiguranika i sprovodi vanrednu ocjenu privremene nesposobnosti za rad – objašnjavaju u FZO.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije