Politika

Žele mir, a potpaljuju BOSANSKI LONAC: OHR i PIK jednostranim odlukama urušavaju BiH

Da li međunarodna zajednica kroz funkciju visokog predstavnika urušava političko-pravni poredak u BiH pod izgovorom da doprinosi miru, suživotu i demokratiji, pitanje je koje postavljaju mnogi u posljednje vreme.

Žele mir, a potpaljuju BOSANSKI LONAC: OHR i PIK jednostranim odlukama urušavaju BiH
FOTO: FEHIM DEMIR/RAS SRBIJA

Novi visoki predstavnik u BiH Kristijan Šmit je, nakon što je zvanično preuzeo funkciju šefa OHR, kazao da BiH mora biti u fokusu međunarodne zajednice i da je on u BiH došao da bi u ime međunarodne zajednice provodio mir. 

– Nije lako postići dogovor o nekim pitanjima. Zato sam tu, kako bih u ime međunarodne zajednice provodio mir i kako bih pomogao, građanima, konstitutivnim narodima i ostalima kako bi ostvarili uravnotežen mir – izjavio je Šmit.

FOTO: FEHIM DEMIR/RAS SRBIJA
FOTO: FEHIM DEMIR/RAS SRBIJA

Zemlje koje su dio međunarodne zajednice i koje su učestvovale u svim sukobima na ovim prostorima govore o održavanju mira u BiH, što je paradoksalno. Smatra ovo predsjednik Narodne partije Srpske Darko Banjac, koji kaže za Srpskainfo da su dosadašnje odluke visokih predstavnika u BiH dokaz da će i Šmit najvjerovatnije donositi odluke koje će mijenjati političko-pravnu strukturu BiH.

– U posljednjih 20 godina visoki predstavnici su mimo međunarodnog prava i Dejtonskog sporazuma donosili odluke. Nema nijedan međunarodni akt kojim se odobrava da jedan čovjek može donositi zakone, smjenjivati i zabranjivati nekome politički rad, odnosno oduzimati građanska prava, jer po kojoj konvenciji, po kojem međunarodnom aktu vi nekome možete zabraniti da nema zdravstveno osiguranje, penziono itd. – navodi Banjac.

“Nema nazad”

Podsjeća da su visoki predstavnici u posljednjih 20 godina nametali promjene Ustava i određene zakone, te iz toga proizilazi Banjčevo mišljenje da će oni učiniti sve da promijene političko pravnu strukturu BiH, jer su je i do sada mijenjali.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Znajući iz iskustva, jasno je da će djelovanje međunarodne zajednice biti na štetu Srpske i srpskog naroda. Iz toga razloga Srpska se ne smije povući ni jednog milimetra. Došli smo uza zid i više ne možemo nazad, tako da nam predstoji težak period, mnogo političke borbe i mnogo toga ćemo morati izdržati kako bismo sačuvali Srpsku – tvrdi Banjac.

Iako ubijeđen da dio međunarodne zajednice želi promjenu ustavne strukture BiH, Banjac se nada da Šmit neće potezati za tako teškim odlukama koje, kako kaže, neće i ne može prihvatiti Republika Srpska.

Pročitajte još

 – Dio međunarodne zajednice želi da govori kako mi treba da živimo na ovim prostorima i paradoksalno je da jedan čovjek dođe i smjenjuje. Priča se da će Šmit postupati po demokratskim principima. Po kojim to principima, ako mi biramo svoje predstavnike na demokratskim izborima i onda jedan čovjek dođe i smijeni predstavnike svojom odlukom? Gdje se to može raditi i koji to sistemi poznaju? To poznaju sistemi teške autokratije – kategoričan je Banjac.

Silom do demokratije

Profesor međunarodnih odnosa i bezbjednosti na FPN, Miloš Šolaja, kaže za Srpskainfo da je u skladu sa izvornim mandatom visokog predstavnika pozicija šefa OHR bila više usmjeravajuća savjetodavna pozicija, ali je izmijenjena uvođenjem bonskih ovlašćenja u decembru 1997. godine.

– Međunarodna zajednica preuzela je nakon Hladnog rata od onoga što je bila karakteristika Istočnog bloka, a to je ta ideologizacija problema i slijepo vjerovanje da se sila i čisti institucionalizam omogućiti da se u BiH uvede demokratija – objašnjava Šolaja.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

On je stava da su bonska ovlašćenja zamrznut proces demokratskog sazrijevanja.

– To je tako i mi se danas sporimo oko tih stvari, upotrebe sile, upotrebe institucija, nekih bonskih ovlašćenja, da li je to u skladu sa zakonom ili nije. Mislim da tranzicija u BiH, zbog nepostojanja suštinskih baznih opredjeljenja definisanih nekim demokratski donesenim Ustavom, još nije počela – kazao je Šolaja.

Klipovi u točkovima

Međunarodna zajednica je primjer kako jednoj zemlji ne treba pomagati, kaže delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH Dušanka Majkić (SNSD).

– Vidjeli smo kroz djelovanje visokog predstavnika, a preko njega i međunarodne zajednice i Upravog odbora PIK-a, da smo danas u takvoj situaciji gde vidimo da je međunarodna zajednica učinila sve da ova zemlja ne napravi korak unapred svjesno optužujući domaće političare, a pri tome ubacujući klip u točkove da bi bilo šta BiH mogla napraviti – kaže Majkićeva za Srpskainfo.

Ponavlja da je ključna odgovornost za stanje u ovoj zemlji na međunarodnoj zajednici.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
Dušanka Majkić

– Da nije bilo njih Bakir Izetbegović ne bi mogao da se ponaša tako kako se ponaša, zato što očekuje da će mu oni u nekom trenutku priskočiti u pomoć i ispuniti ono što on traži. Svjedoci smo da je sa ovakvim ponašanjem međunarodna zajednica postala primjer kako ne treba da se pomaže nijednoj zemlji u svijetu – jasna je Majkićeva.

Nada se da je Srpska posljednjim potezima jasno rekla – dosta.

– Dosta je bilo. Sve što ste učinili, učinili ste protiv nas i protiv ove zemlje u koju ste došli kao da pomognete – ocijenila je Majkićeva.

Podjele još veće

Potpredsjednica PDP i narodna poslanica Jelena Trivić smatra da nametanje bilo koje teme izvana neće doprinijeti miru, suživotu i demokratiji u BiH.

– Naročito nametanje zakona po ovako osjetljivoj temi ne može doprinijeti stabilizaciji BiH, a ni regiona. Jasno je svima nakon nametanja zakona (od strane Valentina Incka, o zabrani negiranja genocida) da su podjele u BiH samo produbljene, a to će se odraziti i na regionalnu stabilnost – kaže Trivićeva.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Dodaje da visoki predstavnici unazad nisu radili na tome da se postigne unutrašnji konsenzus po pitanju ključnih tema u BiH, nego su odluke nametali.

– To je dovelo upravo do toga da i danas, 2021. godine, političari iz FBiH smatraju da Bosni i Hercegovini treba visoki predstavnik koji će nametati rješenja, a političari iz Srpske da tu kancelariju treba zatvoriti – zaključila je Trivićeva.

Pogrešan pristup

Politička analitičarka Tanja Topić ranije je za Srpskainfo istakla da je odnos političara iz Srpske prema novom visokom predstavniku pogrešan. Ona smatra da Srpska ne može sebi dopustiti aroganciju u trenucima kada cjelokupna međunarodna zajednica, osim Rusije, stoji iza visokog predstavnika.

– Pojedine izjave političara nisu ni diplomatske niti politički korektne, što šalje jednu ružnu poruku iz Srpske – istakla je Topićeva.

Prihvati notifikacije