Svijet

ŽELE SARADNJU Putin: Ne planiramo blokirati zapadne društvene mreže

Ruske vlasti ne planiraju da blokiraju zapadne društvene mreže, izjavio je predsjednik Rusije Vladimir Putin odgovarajući na pitanja građana u okviru programa "Direktna linija".

ŽELE SARADNJU Putin: Ne planiramo blokirati zapadne društvene mreže
FOTO: DENIS BALIBOUSE/POOL/EPA

On je naglasio da vlasti Rusije planiraju da sarađuju sa zapadnim društvenim mrežama.

– Ne, nemamo takve planove. Ne planiramo da blokiramo bilo koga. Planiramo da sarađujemo s njima – rekao je Putin.

Ruski lider je, međutim, napomenuo da zapadne društvene mreže ne ispunjavaju uvijek zahtjeve ruskih vlasti.

– Oni nam govore da se nekom drugom obratimo, kada ne poštuju naše zahtjeve i ruske zakone. Zatim nam kažu ‘znate, mi ćemo raditi ovdje i ako vam se nešto ne sviđa, daćemo vam perle i treba da uživate u tome što vam dajemo i što lijepo sija’. To je nepoštovanje. Ako radite u našoj zemlji, zarađujete pristojan novac i treba da poštujete naše zakone – istakao je Putin.

Prema njegovim riječima, ruske vlasti ne traže ništa posebno od društvenih mreža, samo insistiraju na tome da sve međunarodne platforme otvore punopravna predstavništva i oganizacije sa kojima Moskva može da razgovara, prenosi TASS.

Ruski lider naveo je da Rusija govori zapadnim društvenim mrežama da one emituju dječiju pornografiju ili uputstva za samoubistvo, te kako napraviti molotovljev koktel.

– To treba da uklonimo, a oni jednostavno ne čuju niti žele da čuju šta govorimo. To je loše i nijedna zemlja u svijetu koja poštuje sebe ne ponaša se tako – dodao je Putin, uz napomenu da u Evropi i Aziji svi insistiraju na tome da rad bude civilizovan, a da se zapadna populacija ne ponaša civilizovano u svojim zemljama.

Prihvati notifikacije