Svijet

"Želimo biti slobodni" Ovo je jedina zemlja, pored Vatikana, u kojoj je razvod zabranjen

Stela Sibonga, Filipinka sa troje djece, očajno želi izaći iz braka koji nikad nije ni željela. Ipak, razvod u toj većinski katoličkoj zemlji je ilegalan, a sudsko poništenje traje godinama.

burme
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Filipini su jedino mjesto van Vatikana gdje je razvod ilegalan. Zagovornici razvoda tvrde da zabrana otežava parovima da pobjegnu od nasilnih supružnika, prekidaju veze i ponovno se vjenčaju.

Osobe koje žele raskinuti brak mogu zatražiti sudsko poništenje ili proglašenje nevažećim, ali vlasti se mogu žaliti na tu odluku.

Pravni proces je spor i skup – slučajevi mogu koštati do 10.000 dolara u zemlji raširenog siromaštva. Čak i tada uspjeh nije zagarantovan, a dio stanovnika odlučuje se na brži put, pa postaju žrtve onlajn prevara.

– Ne razumijem zašto to mora biti tako teško – rekla je Sibonga, koja 11 godina pokušava izaći iz braka na koji su je natjerali njeni roditelji kada je ostala trudna.

Pročitajte još

Njena pravna borba krenula je 2012. godine kad na sudu zatražila poništenje braka tvrdeći da joj je suprug psihički nestabilan.

Kancelarija državnog tužilaštva, koja je na Filipinima zadužena i za zaštitu instituta braka, uložila je žalbu i uspješno spriječila razvod.

Sibonga je potom od žalbenog suda zatražila da poništi tu odluku, ali odgovor još čeka.

– Zašto se nas, koji patimo ili smo zlostavljani, zakonski kažnjava?” – rekla je 45-godišnja Sibona koja živi blizu prestolnice Manile.

– Samo želimo biti slobodni -dodaje.

Disfunkcionalni brakovi

Najveći protivnik razvoda na Filipinima je Katolička crkva, suprotstavljena i pobačaju i kontracepciji. Ipak, parlament posljednjih godina bilježi pobjede.

Kontroverzni zakon o kontracepciji prošao je 2012. usprkos velikom protivljenju crkve.

Većina i opozicione stranke u predstavničkom domu 2018. izglasale su zakon o razvodu koji je kasnije zaustavljen u Senatu. Bio je to prvi put da je takav prijedlog uopšte stigao tako daleko.

Ankete koje je provela agencija Social Weather Stations pokazuju promjenu stava Filipinaca prema razvodu.

Oko 43 odsto njih je 2005. podržavalo legalizaciju razvoda za “nepomirljivo odvojene parove”, dok ih se 45 odsto nije slagalo s tim.

Na isto pitanje 2017. godine oko 53 odsto Filipinaca bilo je za razvod, a njih 32 odsto protiv.

Grupa poslanika sada predvodi inicijativu o legalizaciji razvoda, sa nekoliko zakona predloženih u oba doma filipinskog parlamenta.

– Ne uništavamo nijedan brak – rekao je Edkel Lagman, autor jedne od predloženih mjera.

Lagman je istakao da je razvod namijenjen “disfunkcionalnim brakovima koji se ne mogu popraviti” te da bi legalizacija omogućila suprugama i djeci da pobjegnu od “netolerantnih supruga zlostavljača”.

Predloženi zakon ne bi dopuštao “brzi razvod”, dodao je.

Filipinski predsjednik Ferdinand Markos je prije pobjede na izborima govorio da država treba razmotriti dopuštanje razvoda, ali ne i da bi proces smio biti lak.

Prevare oko poništenja

Težak proces podnošenja zahtjeva sudu za poništenje brakova potaknuo je bujanje onlajn prevara kojima se nude brze presude bez dugotrajnih dolazaka na sud.

Agencija Frans pres pronašla je mnoge objave na Fejsbuku koje šire dezinformacije oko pravnog procesa poništenja. Jedna žrtva rekla je da joj je za lažno poništenje naplaćeno 2,4 hiljade dolara. Ona sada razmatra prelazak na islam jer pod zakonima te vjere ima pravo na razvod.

– Zaista pokušavam sve opcije kako bi ponovno bila sama – rekla je pod uslovom anonimnosti.

Stručnjakinja za porodično pravo Katrina Legarda rekla je da broj žrtava prevara pokazuje nužnost novog zakona.

S druge strane, Jerome Secillano iz Filipinske biskupske konferencije smatra da ostrvska država treba biti “ponosna” na činjenicu da je jedina zemlja van Vatikana koja se “drži tradicionalnog koncepta braka”.

– Uvijek će biti nesavršenosti u odnosima – naglasio je on.

Secilliano argumentuje da razvod od partnera zlostavljača stvara “beskrajno nasilje” jer će partner potom ponovo zlostavljati svog idućeg supružnika.

– Time zapravo ne liječite samu bolest – zaključio je, piše Indeks.

Sibonga je odrastala kao katolkinja, ali prestala je ići u crkvu kako bi izbjegla optužbe o preljubu. Dugo godina ima dečka, ali ne može se vjenčati sa njim do poništenja prvog braka.

– Ljudi misle da sam grešnica jer sam tehnički i dalje vjenčan – kazala je.

– Oni zaista vjeruju da se oni koje Bog spoji ne mogu razdvojiti. Stvarno? Čak i ako vas suprug pokušava ubiti, čak i nakon svega što je učinio, razvod nije dopušten? – pita se 45-godišnjakinja.

Sibonga naglašava kako je njen odnos sa suprugom bio traumatičan te da je zbog toga dva puta pokušala izvršiti samoubistvo. Zbog toga ne želi da joj djeca ulaze u brak sve dok se razvod ne legalizuje.

– Ne želim da završe kao ja – kazala je ona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije