Sudbine

"Željan sam života bez straha i strepnje" Stefan sa samo 23 godine drugi put moli za priliku da živi

Nikada se za ove četiri i po godine borbe sa bolešću nisam lošije ni tužnije osećao. Ni ja, ni moji najbliži. Iscrpljen sam, a znam da ne smijem da se predam, da ne smijem odustati. Željan sam života, drugara i života bez muka, straha i strepnje.

"Željan sam života bez straha i strepnje" Stefan sa samo 23 godine drugi put moli za priliku da živi
FOTO: BUDIHUMAN.RS/SCREENSHOT

Riječi su Stefana Subotića (23) iz Belegiša koji se hrabro bori sa leukemijom. Umjesto da u mladosti živi punim plućima, nevjerovatni mladić dane provodi u bolničkoj sobi i strahuje svake sekunde.

Mladić harizmatičnog osmijeha dva puta je imao transplataciju. Sredinom marta ove godine objavljenja je predivna vijest da je Stefan dobro i da je u kompletnoj remisiji.

Međutim, samo četiri mjeseca kasnije potresla nas je vijest da mu se leukemija vratila.

– Vjerujem da moju borbu za prikupljanje novca za liječenje od limfoblasne leukemije još niste zaboravili, a ja opet moram da molim za pomoć. Nisam stigao da vas obavestim o svom oporavku od silnih neželjenih nuspojava i komplikacije. I dalje sam u Nemačkoj na liječenju. Poslednji nalazi su pokazali da su se u krvi opet pojavile bolesne ćelije u 0,003 odsto – ispričao je za Telegraf Stefan Subotić, mladić za kog je cijela Srbija skupljala novac kako bi imao priliku da živi.

FOTO: PRIVATNA ARHIVA
FOTO: PRIVATNA ARHIVA

Procenat je za sada mali i riješiće se lijekom ponatinib.

– Problem je što je bolest agresivna i ovaj lijek neće dugo održavati remisiju, već će se opet vraćati dok ne dođe do mutacije koja ne bi mogla da se izliječi. Na sreću postoji nada i rješenje koje bi dalo trajne rezultate – objasnio nam je sagovornik koji se već godinama junački bori za svoj život.

Rješenje koje postoji, nažalost, izrazito je skupo. Opet se strahuje da li će se jedan mladi život ugasiti jer zavisi od novca.

– Rok da se krene sa novom metodom liječenja je osam nedjelja i potrebno je 600. 000 evra. Ova terapija bi se radila u Hamburgu, a podrazumijeva vađenje bolesnih ćelija iz krvi, koje se zatim obrađuju i poslije četiri nedjelje vraćaju u krvotok. To bi bilo trajno rješenje za moju bolest i ozdravljenje. Potrebna mi je novčana ili pomoć u vidu sms poruke – zaključio je Stefan Subotić koji je svojim osmehom očarao veliki broj ljudi.

Pročitajte još

Stefan je 8. decembra prošle godine primio koštanu srž od svoje majke.

Već četiri i po godine godine hrabri momak se bori sa akutnom limfoblastnom leukemijom. Od prve transplatacije koštane srži prošlo je tri godine.

Nažalost, bolest se vratila i Stefan je od septembra 2020. godine ponovo bio u Nemačkoj na klinici Malteser u Flensburgu. Sedam mjeseci kasnije vratio se kući sa nadom da je sve konačno iza njega i da će početi da uživa u životu koji mu se zaustavio kad je imao samo 18 godina.

Međutim, oporavak se iskomplikovao i nekoliko mjeseci kasnije je utvrđeno da se leukemija opet vratila.

Neophodno je i dalje prikupljanje novčanih sredstava kako bi Stefan uspio da završi liječenje i da po treći put izađe iz ovoga kao pobjednik.

Da Stefan pobijedi opaku bolest! Budimo humani!

Pomozimo Stefanu!

Slanjem SMS poruke: Upišimo 360 i pošaljimo SMS na 3030

Slanjem SMS poruke iz Švajcarske: Upišimo human360 i pošaljimo SMS na 455

Uplatom na dinarski račun: 160-483612-69

Uplatom na devizni račun: 00-540-0002304.6IBAN: RS35160005400002304623SWIFT/BIC: DBDBRSBG

Uplatom platnim karticama putem linka: E-doniraj

Uplatom sa vašeg PayPal naloga putem linka: PayPal

Prihvati notifikacije