Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Željela je da svoje znanje dijeli studentima u Srbiji, sada ne može da napreduje zbog KUME DEKANA

Društvo
Autor:

Foto: RAS Srbija

Profesorka Tijana Prodanović kandidovala se za direktora Departmana za fiziku na PMF-u u Novom Sadu, ali su joj šanse male jer je, reklo bi se, dekan Milica Pavkov Hrvojević ovo mjesto namijenila svojoj kumi.

Na konkurs koji je za ovu poziciju raspisan u februaru, pored redovne profesorke Prodanović prijavila se i vanredna profesorka Željka Cvejić, inače pomoćnica direktora i ni manje ni više nego vjenčana kuma dekana.

Prof. Prodanović, koja je inače izabrala da predaje na PMF-u, umjesto na jednom od naprestižnijih svjetskih univerziteta, za “Blic” iznosi sumnje u regularnost izbora.

– Kandidovale smo se profesorka Cvejić i ja. Vijeće Departmana, koje čine direktor, dva pomoćnika i pet šefova katedri, glasalo je četiri prema četiri pa je odlučeno da se konkurs ponovo održi. Međutim, glasanje su obilježile neregularnosti. Prvo, prof. Cvejić je vjenčana kuma dekana, što nije tajna. Drugo, moja protivkandidatkinja kao pomoćnica direktora ima pravo da glasa na vijeću Departmana, gdje je član, dok ja to nisam, a to onda znači i da je vjerovatno glasala za sebe. Takođe, u vijeću Departmana je i dekanica kao šef jedne od katedri, ali po mom mišljenju, ovdje je u sukobu interesa – navodi za “Blic” prof. Prodanović.

Prof. Prodanović je uložila prigovor Savjetu fakulteta zbog ovih sukoba interesa, ali su članovi tog tijela odbili prigovore.

– Zbog sukoba interesa nije trebalo da obe učestvuju u glasanju na vijeću Departmana. S jedne strane, kao pomoćnica direktora i istovremeno jedna od kandidata, prof. Cvejić ne može realno da sagleda kandidate. Pored toga, da sam ja dekan, tražila bih svoje izuzeće da se moja kuma kandidovala. Ako ne to, onda bih tražila mišljenje svoje katedre ili mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije, što prof. Pavkov Hrvojević nije uradila – ističe profesorka.

U Zakonu o Agenciji za borbu protiv korupcije stoji da u slučajevima kada postoji sumnja na sukob interesa, postoji i dužnost da se traži mišljenje Agencije. Dekan ni to nije tražila.

U pravilniku Prirodno-matematičkog fakulteta o sukobu interesa piše da, ako postoji sukob interesa, obraća se dekanu, a on određuje lice zaduženo za sprovođenje pravilnika. Kada je prof. Prodanović pitala ko je to lice, odgovorili su joj da je “lice ovlašćeno za nadzor i primjenu odredbi pravilnika o sprečavanju sukoba interesa, dr Dragoslav Pavić, podneo ostavku”.

– Rekli su mi i da će o svemu odluku donijeti Savjet fakulteta, ali po statutu to Savjet ne treba da radi – navodi ona.

Profesorka Prodanović navodi da posljednjih mjesec dana postoje veliki pritisci da se smijeni šef jedne od katedri za kojeg vjeruju da je na tajnom glasanju zaokružio njeno ime. Smjenu je inicirala upravo prof. Cvejić, tako što je pokrenula postupak i potpisala zahtjev sa još nekima i to poslala dekanu. Prema poslednjim informacijama, dekan još nije potpisala smjenu.

Ukoliko bi do toga došlo, po riječima sagovornice Blica, bio bi to prvi put da se smijeni jedan šef katedre koji je na toj poziciji tek nekoliko mjeseci.

Zbog nerješenog ishoda, konkurs je ponovljen. Opet su se prijavile obe profesorke i očekuje se da uskoro bude glasanje.

– Plašim se da će odluka o smjeni kolege biti potpisana dva dana pred glasanje – navodi prof. Prodanović.

Prof. Prodanović je doktorirala u Sjedinjenim Američkim Državama, ali se vratila u Srbiju kako bi svoje znanje i iskustvo prenijela na studente. Sada kaže da nije sigurna kakva se poruka neregularnim procesima šalje studentima.

Jedina iz Evrope doktorirala na prestižnom univerzitetu

Tijana Prodanović je 2006. kao jedini postdiplomac iz Evrope doktorirala na Univerzitetu Ilinois u Urbana-Šampejnu, i to kao jedina od 11 koliko ih je u toj generaciji to pokušalo da uradi, čekala ju je blistava inostrana karijera, no Tijana je danas jedan od najpopularnijih profesora na Prirodno-matematičkom fakultetu.

Bavi se porijeklom elemenata u svemiru, kosmičkim i gama zračenjem. Ova vanredna profesorka Departmana za fiziku prije Amerike je završila Jovinu gimnaziju u Novom Sadu i astrofiziku u Beogradu. Svoje slobodno vrijeme između istraživanja i predavanja koristi da popularizuje nauku – programski je direktor “Noći istraživača”, predsjednik Naučnog odbora Astronomskog društva “Novi Sad” i kontakt osoba Međunarodne astronomske unije za popularizaciju nauke.

– Bilo im je neobično što želim da se vratim u Srbiju jer ovdje nikada neću imati naučnu karijeru kakvu bih mogla da imam tamo. No meni je bio veći izazov da to što sam naučila u SAD, od istraživanja do pristupa nauci, predavanjima i radu, ponudim našim studentima – rekla je Tijana Prodanović.

Ubrzo je svojim opuštenim pristupom postala najomiljeniji profesor. Prva u Srbiji se bavi pitanjima nukleosinteze i porijeklom prvih elemenata, te astronomijom gama-zračenja.

U posljednje vrijeme istražuje sudare galaksija i time kako se kosmičko zračenje ubrzava u sudarima galaksija.

Istraživanje je značajno jer niko na svijetu to još nije razmatrao, a pokazuje dobre rezultate i možda će biti objašnjenje za neke probleme koje vidimo u galaksijama.

Podrška premijerke Brnabić

Profesorka Tijana Prodanović pismom se obratila predsjednici Vlade Ani Brnabić, kojoj je predočila situaciju u vezi sa konkursom. Brnabićeva je odgovorila da ne može da se miješa zbog autonomije koju Univerzitet ima, ali je podržala da nastavi borbu i iskoristi sva zakonom predviđena sredstva.

Takođe, premijerka je savjetovala prof. Prodanović da prijavi slučaj svim nadležnim institucijama.

Pavkov Hrvojević: Nema nepotizma

“Blic” je kontaktirao sa dekankom prof. dr Milicom Pavkov Hrvojević, koja je potvrdila da je njena kuma jedna od dvije kandidatkinje za mjesto šefa katedre Departmana za fiziku.

– Tačno je. Isto tako je tačno da smo kumovske veze ostvarile na osnovu prijeteljstva nastalog u radnom kolektivu. Kumstvo ni na koji način nije uticalo na razvoj moje ili njene naučne ili univerzitetske karijere. Takođe je tačno da ja kao dekan niti predlažem direktora departmana niti u konačnici odlučujem o njegovom izboru. Na izbornom vijeću Departmana za fiziku 30. marta Željka Cvejić je dobila 15 glasova za i 10 protiv, a Tijana Prodanović 11 za i 13 protiv. Izborno vijeće je potom svoje mišljenje uputilo vijeću Departmana za fiziku, koje je kao stručni organ glasalo nerešeno – ističe dekanka, dodajući da su zbog toga raspisani izbori ponovo, a zbog nastale loše atmosefe zatražila bi mišljenje Agencije za borbu protiv korupcije.

– Akutelni konkurs za novog direktora mora da se završi do kraja avgusta, što ostavlja dovoljno vremena da se obratim pomenutom tijelu, kako bih pobila svaku sumnju da postoji nepotizam, pristrasnost ili neobjektivnost – objašnjava profesorka.

Kada je riječ o navodima da se sprema smjena šefa katedre za kojeg se sumnja da je podržao protivkandidatkinju dekankine kume na izboru, profesorka demantuje.

– Nije tačno. Smjena šefa katedre je već izglasana – o tome ne odlučujem ja kao dekan, nego, opet po statutu fakulteta, zaposleni na katedri. Ja kao dekan ovlašćena sam samo da dam potpis na odluku katedre, koja je 27. aprila glasala sa pet za, i tri protiv, od ukupno osam članova. Katedra, međutim, nije donijela odluku o izboru novog šefa – tu sam nastupila ja kao dekan i odlučila da ne dođe do razrješenja šefa (koji je, nezvanično, podržao izbor prof. Tijane Prodanović za direktora celog departmana) dok sama katedra ne izglasa novog šefa. Takvu odluku sam donijela po diktatu savjesti i na osnovu procjene da zbog sukoba unutar kolektiva, kao i zbog aktuelnog izbora direktora, ne treba da trpi cijeli departman, a na koncu i fakultet star pola vijeka.

Takođe, kako objašnjava dekanka, profesorka Željka Cvejić, kao pomoćnica direktora departmana, mogla je da glasa sama za sebe na konkursu na kom lično učestvuje, jer, kako navodi, “i predsjednički kandidat na predsjedničkim izborima može da glasa sam za sebe” i da je takva izborna procedura definisana statutom fakulteta.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO