Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŽELJEZNICE RS PRED NOVIM IZAZOVOM Mali akcionari “bajkama ne vjeruju”: OTKAZI izvjesni, peglanje minusa MALO SUTRA

Društvo
Autor:

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Do kraja godine u Željeznicama RS broj radnika biće smanjen za još 150, a preduzeće, koje je godinama najveći gubitaš u RS, 2019. će završiti u plusu. Ovo je na vanrednoj sednici Skupštine akcionara ŽRS rekao pomoćnik generalnog direktora Slobodan Kaurinović, obrazlažući plan poslovanja do 2021. godine.

– U preduzeću je trenutno zaposleno 2.469 radnika, a plan je da ih do kraja godine bude za 150 manje. Planirano je, takođe, da će Željeznice RS poslovnu 2019. završiti pozitivno i da će biti u plusu više od 1,3 miliona KM – rekao je Kaurinović.

Sve su prilike da željezničare uskoro čeka još jedan talas masovnih otpuštanja, jer su tokom prošle godine penzionisani svi koji su za to ispunili uslove, pa je teško očekivati da će na spisku prekobrojnih biti mnogo kandidata za penziju. Jasno je to bilo i malim akcionarima, pa nisu postavljali pitanja u vezi sa ovim dijelom plana. Međutim, kada je u pitanju najavljeno pozitivno poslovanje i milionski dobitak, oni su jasno pokazali da ne vjeruju u bajke.

Lijepe želje

– Svaka čast, za razliku od vaših prethodnika, ova uprava ima bar lijepe želje, mada nisam siguran da su ostvarive. Donijeću pečeno jagnje u ovu salu i sve vas počastiti, ako se išta od ovoga ostvari – poručio je Radinko Malešević, mali akcionar ŽRS.

On je dodao da, ako ostvare što je zapisano u planu, četvorici direktora, na čelu s generalnim Zoranom Ilinčićem, “treba dati plate od 15.000 mjesečno”.

Mali akcionari, njih ukupno sedam, koji su prisustvovali nedavnoj sjednici Skupštine akcionara, postavili su niz nezgodnih pitanja, pa čak i ukazivali na kriminal i korupciju u ovom velikom preduzeću. Ipak, njihove riječi nisu imale mnogo uticaja na odluke, što zbog propisa koji marginalizuju male akcionare, što zbog činjenice da oni, realno, s obzirom na udio u kapitalu, nemaju nikakvu moć. Naime, njih sedmorica zajedno raspolažu sa svega 218 od ukupno 50.000 akcija ŽRS.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Odsutni

Da je Skupština akcionara tek formalnost i da se o sudbini Željeznica, koja su u većinskom vlasništvu RS, odlučuje na drugim mjestima, pokazala je i činjenica da sjednici nisu prisustvovali ni predstavnici većinskih akcionara, ni članovi Nadzornog odbora ŽRS, organa koji je sazvao skupštinu.

Od ključnih ljudi Željeznica RS prisutan je bio jedino v.d. generalnog direktora Zoran Ilinčić, koji je progovorio samo jednom, i to da bi malim akcionarima poručio da, ako imaju neka saznanja o nezakonitim radnjama, “to prijave nadležnim organima”.

Isplata

Vesna Vožni, pomoćnica ministra saobraćaja RS i predstavnica državnog kapitala u Skupštini akcionara, koja u ime IRB RS raspolaže za 65 odsto akcija preduzeća, nije došla na sjednicu zato što je, kako navode u Ministarstvu, bila na godišnjem odmoru. Ona je svoje glasove poslala pismenim putem, što je po statutu dozvoljeno, ali je izazvalo nezadovoljstvo malih akcionara.

– Ispada da smo ovde uzalud dolazili, da je sve već unaprijed odlučeno. Možda bi neke od tih odluka bile promijenjene nakon diskusije, ali ovako nemamo s kim diskutovati – poručili su mali akcionari.

Jedan od njih, Milan Savić, kao “mali akcionar nesaglasan s planom poslovanja“ zatražio je da mu se isplate njegove 32 akcije. Pitanje je, međutim, koliko će novaca za njih dobiti.

Ilinčić: Supruga i ja smo odličan tim

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Na pitanje novinara Srpskainfo da li je u sukobu interesa, s obzirom na to da je njegova supruga Gordana Ilinčić šefica njegovog kabineta, ali i rukovodilac jedinice koja upravlja kreditom Svjetske banke za ŽRS od 100 miliona KM, Zoran Ilinčić, v.d. generalnog direktora Željeznica RS, rekao je da je „sve po propisima“.

– Nema tu nikakovg sukoba interesa. Da ima, nadležni organi bi već reagovali. Što se tiče Svjetske banke, oni su nam poručili da smo supruga i ja odličan tim i da im je baš drago što sarađuju s nama – rekao je Ilinčić.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO