Politika

Željka Cvijanović reagovala na optužbe Denisa Bećirovića: U FBiH postoji frustracija zbog neuređenog društva, Srpska nije nikome prijetnja

Srpski član i predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović poručila je danas da bi Federaciji BiH (FBiH) bilo bolje da gleda svoja posla i da vidi na koji će način urediti sistem, te kako će se osloboditi određenih balasta prošlosti.

Željka Cvijanović
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Cvijanovićeva je, reagujući na optužbe bošnjačkog člana Predsjedništva Denisa Bećirovića na račun predsjednika Srpske Milorada Dodika i prijetnje ratom, istakla da u Sarajevu postoji frustracija činjenicom da je FBiH neuređeno društvo, dok je Republika Srpska prilično uređeno društvo i nije nikome prijetnja, niti je izvor nestabilnosti.

Ona je rekla da u FBiH žive u jednom haosu, nastoje da dođu do formiranja federalne vlade, što im ne polazi za rukom, a, prema njenim saznanjima, ono što su uspjeli je da je Kristijan Šmit dobio saglasnost od svojih mentora da interveniše i namjesti im vladu kakva odgovara Bećiroviću i njegovim koalicionim partnerima.

– Tu leži stvarna i stalna frustracija činjenicom da je FBiH neuređeno društvo, a Srpska prilično uređeno društvo, da je kod nas sve jednostavnije, od toga kako otvoriti firmu do toga kako obezbijediti proces donošenja odluka za važne stvari u okviru naših institucija. Njemu (Bećiroviću) je izgleda preostalo izgleda da se ponaša kao loš analitičar, loš komentator ili sveznajući narator – izjavila je Cvijanovićeva novinarima u Beogradu.

Cvijanovićeva je naglasila da Republika Srpska nije nikome prijetnja, nije nikada bila, niti će biti izvor nestabilnosti, niti je to Dodik, niti bilo ko od zvaničnih figura koje danas ili godinama obavljaju važne funkcije.

Pročitajte još

– Ali ono što jeste izvor nestabilnosti su oni koji prijete svojim komšijama da proizvode oružje za ne daj Bože, da će ga sačuvati i staviti na stranu za ne daj Bože, one koji su poslali brojne ili imali vezu sa brojnim teroristima koji su u svijetu rušili građevine i ubijali nedužne ljude, pa onda oni koji su bili bezbjednosna prijetnja i oni koji su učinili da BiH po glavi stanovnika bude najveći izvoznik učesnika na stranim ratištima u vrijeme `Islamske države` – navela je ona.

Cvijanovićeva je istakla da to nije niko iz Republike Srpske.

– Bolje bi bilo da gledaju malo svoja posla i da vide na koji će način urediti taj sistem, kako će se osloboditi određenih balasta prošlosti, kako će obezbijediti da djeca im idu u jednu školu, a da nisu razdvojena po nacionalnosti, takva segregacija predstavlja ogromnu sramotu u obrazovnom sistemu i mnogo drugih stvari – rekla je ona.

Cvijanovićeva je ponovila da frustracija postoji i da je ona evidentna, te da svaki sastanak većina ljudi iz Sarajeva potroši vrijeme i svoje i svojih kolega i stranaca tako što će pričati o Dodiku i protiv Republike Srpske.

– Mislim da je to neproduktivno i da ćemo mi pokazati koliko je to bilo neproduktivno – dodala je ona.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije