Politika

ZEMLJA KOJA JOŠ MIRIŠE NA RAT Zašto iz BiH u svijet odlaze samo LOŠE VIJESTI

Zemlja u kojoj je konobar uzeo stvar u svoje ruke, u kojoj je i škola podijeljena metalnom ogradom i ratnim nasljeđem i u kojoj se osjeti jak uticaj Turske i Rusije, postala je tačka akumulacije migranata na Zapadnom Balkanu.

ZEMLJA KOJA JOŠ MIRIŠE NA RAT Zašto iz BiH u svijet odlaze samo LOŠE VIJESTI
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ovako su, ukratko, najveći svijetski mediji poput Njujork tajmsa, Špigla, Gazete, BBC i CNN izvještavali o Bosni i Hercegovini tokom prošle godine.

Ono što znaju jeste da je BiH siromašna zemlja sa zagađenim vazduhom u kojoj ljudi žive podijeljeno i još sve „miriše“ na rat, ali ne znaju njeno puno ime. Gotovo svi mediji BiH nazivaju Bosna, dok riječ Hercegovina skoro da ne postoji.

Američki mediji pisali su o izborima u BiH, o Davoru Dragičeviću, o migrantskoj krizi, kao i o podijeljenoj školi u Travniku.

„Osnivački lider srpskih nacionalista Milorad Dodik, koji ima bliske veze s Rusijom, pozvao je bosanske Srbe da se otcijepe, rekavši da je Bosna propala“, pisao je Njujork Tajms nakon opštih izbora 2018. godine.

Foto: Srna
Foto: Srna

Opisujući BiH novinar je napisao da „zemlja još uvijek ima dva entiteta Republiku Srpsku i muslimansko-hrvatsku federaciju“, te da su „izbori bili narušeni etničkim zlostavljanjem i zastrašivanjem, više od 20 godina nakon što je BiH podijeljena građanskim ratom“.

Pregrađena škola

Pisali su Amerikanci i o čuvenoj ogradi u travničkoj školi, navodeći da je „škola u ovom srednjevijekovnom gradu podijeljena metalnom ogradom i ratnim nasljeđem“ navodeći da je to „za mnoge studente neželjeni ostatak bosanskih etničkih ratova devedesetih godina među Srbima, Hrvatima i muslimanima.“ Njujork tajms je o „Pravdi za Davida“ pisao navodeći da „u Bosni očinska žalost buja u antivladin pokret“.

Foto: Dejan Božić/RAS Srbija
Foto: Dejan Božić/RAS Srbija

Njemački Špigl pisao je o EU, navodeći da je „2003. godine BiH, između ostalih, obećan ulazak u EU, te da su njihove nade sada iscrpljene jer se EU okrenula problemima koji je predstavio populizam i Bregzit“.

Raša tudej piše da je „Bosna postavljena za ‘novi korak’ na putu ka članstvu u NATO“, kao i da je „MMA borac Denis Stojnić zaustavio napad na ženu ispred noćnog kluba“.

Gore nego što jeste

Ako na navedenim portalima pretragu ukucamo Bosna, izaći će nam gomila loših vijesti, koji, kažu stručnjaci, o ovoj zemlji daju goru sliku nego što ona stvarno jeste.

Znaju li novinari koji pišu o BiH da je pronađu na mapi svijeta i znaju li bilo šta o njoj, pita komunikolog Borislav Vukojević.

Foto: Privatna arhiva/Srpskainfo
Foto: Privatna arhiva/Srpskainfo

– Mediji u inostranstvu nisu realni kada pišu o BiH, kao što ni mediji u BiH nisu realni kada pišu o inostranstvu. Imidž BiH u svijetu je konstruisan na osnovu isključivo loših događaja, kao što je, recimo, imidž Sirije zasnovan na lošim događajima – navodi Vukojević.

Dodaje da je interes globalnih medija povezan sa logikom izvještavanja: nema veze što ne znamo šta je BiH, ali ćemo izvještavati o njoj ako se tamo dešava nešto loše.

– Uzmimo primjer Sjeverne Koreje: njihov imidž kod nas je da je to totalitarna država koja ne dozvoljava građanima nikakvu slobodu. To saznajemo iz medija, ali mi zaista ne znamo stvarno kakva je to zemlja. Isti je princip za BiH, sviđalo se to nama ili ne. Mnogi ne znaju pokazati na karti gdje se BiH nalazi, ali “znaju” da se ovdje ratuje i da je Dodik “glavni baja” – zaključuje Vukojević.

Ima i dobrog

Da je, pored brojnih problema, BiH prepoznatljiva po svojim prirodnim ljepotama potvrdio je i sljedeći primer. Nacionalna geografija objavila je na svom zvaničnom Fejsbuku video o BiH, odnosno o jednoj vrsti adrenalinske zabave koja se odvijala iznad kanjona Tijesno. Riječ o ležanju na ležaljkama na visini od 200 metara iznad kanjona rijeke Vrbas.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Kada su u pitanju italijanski mediji, BiH se u sportskim vijestima često zpominje, i to zbog reprezantativca Edina Džeke, koji je i igrač Rome.

Norveški mediji pisali su o Banjalučaninu Njegošu Tuševljaku, koji je herojskim činom spasao mamu i bebu iz rijeke. Ovaj Banjalučanin bio je glavna tema skandinavskih medija, kao i gost u mnogim emisijama.