Društvo

ŽENE VIŠE POGOĐENE EKONOMSKIM POSLJEDICAMA Pandemija će povećati ranjivost u društvu BiH

Pandemija kovida-19 će povećati ranjivosti u društvu i više uticati na žene i djevojčice koje se već nalaze u ranjivim porodičnim i ekonomskim situacijama, pokazala je neposredna procjena Kancelarije Ujedinjenih nacija za žene (UN vomen) u BiH.

ŽENE VIŠE POGOĐENE EKONOMSKIM POSLJEDICAMA Pandemija će povećati ranjivost u društvu BiH
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Glavni zaključci na osnovu rezultata procjene oslikavaju ključne razlike u načinima na koje kriza izazvana pandemijom kovid-19 utiče na muškarce i na žene.

Žene su više pogođene ekonomskim posljedicama koje je izazvao kovid-19 i suočavaju sa povećanom diskriminacijom i predrasudama, ali je analiza i potvrdila da se nasilje od partnera, zajedno sa drugim oblicima nasilja u porodici, povećalo za vrijeme pandemije.

Kada je riječ o socijalnoj pomoći i zaštiti, potrebe muškaraca i žena nisu bile u potpunosti zadovoljene tokom pandemije, što je još jednom potvrdilo da postoji potreba za poboljšanjem u oblasti pristupa ovim uslugama.

Ova procjena, koja je predstavljena predstavnicima vlasti i međunarodnim partnerima, istražuje uticaj pandemije virusa korona na glavne izazove sa kojima se suočavaju žene i muškarci, uključujući njihovu ekonomsku osnaženost i ranjivost i kako situacija koja se mijenja utiče na njihov život, saopšteno je iz UN u BiH.

U saopštenju se navodi da ova procjena služi kao ključni analitički resurs za savjetovanje radi izrade šire socioekonomske analize uticaja krize i planiranje mjera i politika vlasti u BiH.

Koordinator UN u BiH Ingrid Makdonald istakla je da su pravovremeni i provjereni podaci veoma značajni ukoliko se želi omogućiti toliko potrebna detaljna analiza i podržati da se BiH vrati nazad na put pristupanja EU i ostvarivanja ciljeva održivog razvoja.

Predstavnik Kancelarije UN za žene u BiH David Saunders smatra da žene moraju biti u centru odgovora na kovid-19, kao i napora za oporavak.

Analize sprovedene u BiH dio su integrisanog paketa podrške kojim UN koriste prednosti svih svojih agencija, fondova i programa.

Cilj više od 30 međusektorskih analiza jeste zajedničkog oblikovanja jakog i sadržajnog programskog odgovora na posljedice pandemije kovida-19 u BiH.

U onlajn rezentaciji, koja je organizovana juče, učestvovalo je oko 70 predstavnika različitih nivoa vlasti u BiH, međunarodnih organizacija, ambasada, te relevantnih agencija i udruženja, navedeno je u saopštenju.