Biznis

Žetva počela ranije, prinosi iznad prosjeska: Otkupna cijena pšenice u Srpskoj još nepoznanica

U Semberiji, Posavini i Lijevču polju, najvećim žitnicama u Srpskoj, ovih dana kombajni rade punom parom, prinosi i kvalitet pšenice su iznad višegodišnjeg prosjeka, a ratari očekuju da sezonu neće pokvariti ni “tanka” otkupna cijena, priželjkujući da za žito dobiju 45 feninga po kilogramu.

Žetva počela ranije, prinosi iznad prosjeska: Otkupna cijena pšenice u Srpskoj još nepoznanica
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Tople sunčane dane poljoprivrednici iz Republike Srpske iskoristili su za skidanje pšenice i ječma u polju, a sudeći prema riječima ratara, poljoprivrednih stručnjaka i predstavnika institucija, ove godine je daleko više razloga za zadovoljstvo u odnosu na lani, kada su izdali i prinosi i kvalitet, a na kraju i cijena.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da je žetva počela petnaestak dana ranije nego što je uobičajeno, a razlog su vremenske prilike koje su pogurale sazrijevanje zrna.

– Prinosi su šaroliki, zavise od lokacije, kvaliteta zemljišta i primijenjenih agrotehničkih mjera. Ima parcela sa prinosima od tri tone po hektaru, ali i iznad šest tona. Kvalitet zrna je dobar i očekujemo da će biti zadovoljavajući za mlinsko-pekarsku industriju – rekao je on.

Otkupna cijena hljebnog žita, priča Marinković, još je nepoznanica.

Očekujemo da bude oko 45 feninga po kilogramu, što bi, uz subvencije resornog ministarstva značilo dobru sezonu. Trenutna kretanja na berzi su šarolika. Prije dvije sedmice cijena je pala, nakon toga rasla pa opet pala. Sada tona pšenice košta između 180 i 210 evra po toni, u zavisnosti od kvaliteta – dodao je Marinković.

Pročitajte još

Da je proizvodna sezona daleko povoljnija od lani smatra i pomoćnik ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS Saša Lalić.

– Prema informacijama naših stručnih službi prinos je iznad petogodišnjeg prosjeka. Na pojedinim parcelama u Semberiji, ali i u Posavini i Lijevču polju rod je premašio osam tona po hektaru. Na zadovoljstvo svih nas i kvalitet je odličan, a i cijena je povoljnija od lanjske. Imajući u vidu kvalitet i kretanja na berzi, naša su očekivanja da tona pšenice bude 400 KM pa i više – rekao je Lalić za Glas Srpske i dodao da je i sjetva pšenice protekla u povoljnijim uslovima u odnosu na prethodnu sezonu, jer su svi repromaterijali, od đubriva do goriva, bili znatno jeftiniji.

Bonus video

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu