Društvo

“ŽIVITE NA SELU I PRAVITE DJECU” Ministar za brigu o porodici ima prijedlog kako da se poveća natalitet

Ministar za brigu o porodici i demografiji Srbije Ratko Dmitrović smatra da se izumiranje sela ne sprečava izgradnjom stambenih zgrada u velikim gradovima. Zato je zatražio balans.

“ŽIVITE NA SELU I PRAVITE DJECU” Ministar za brigu o porodici ima prijedlog kako da se poveća natalitet
FOTO: MILAN ILIC/RAS SRBIJA

Naime, Drmitrović, koji je inače na čelu ministarstva za brigu o porodici i demografiju, danas je na Tviteru iznio opservaciju kako popraviti demografsku sliku Srbije, ali koje se, recimo, građevinskom sektoru neće dopasti.

– Ne popravlja se demografska slika jednog naroda u stambenim zgradama. Prigradska naselja i sela imaju tu mogućnost. Poslije velikih stradanja Srbija se biološki oporavljala na selu. Svaka nova višespratnica, u Beogradu, Novom Sadu, Nišu, Kragujevcu, Vranju, Pirotu… gasi ognjišta po Srbiji. Balans!!! – napisao je Dmitrović.

Na njegov prijedlog, očekivano, nisu izostale reakcije.

Mnogi tviteraši su se zapitali šta će država konkretno da učini u vezi sa tim pitanjem, a bilo je i određenih predloga.

– Za početak zahtjevajte od resornih da na periferijama i selima osvijetle i obilježe puteve, pa onda da naprave trotoare, i tako redom. Infrastruktura – prokomentarisao je jedan tviteraš.

Drugi, pak smatra da bi bilo logična “gradnja 3.0 i 4.0 stanova na periferiji i subvencionisano stanovanje za porodice sa više djece i/ili mlade bračne parove”.

– “Socijalna” cijena zakupa ili subvencionisani stambeni kredit. Pošto je sa selom, u najvećem broju slučajeva, bojim se, gotovo. Htjeli to da priznaju ili ne ipak 80 odsto ljudi želi da živi u gradu. Jedino logično rješenje za selo je ukrupnjavanje posjeda jer jedino “veliki” mogu nekako da “plivaju” – glasi jedan od komentara, dok drugi poručuje da sada kada je gospodin ministar u Vladi neka uradi nešto po tom pitanju.

Ministar Dmitrović je, inače, sličnu opservaciju imao i prije oko mesec dana, kada je takođe govorio o tome da se ova “bitka” ne može dobiti u gradu ni u soliteru, ali ni samo na selu.

On je tada rekao da bi nacija opstala jedna porodica mora da ima dva djeteta, a mi smo trenutno na 1,52. Kazao je i da se uzda u to da porodice na selu “podignu broj stanovnika”, piše Blic.