Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŽIVJELA JE I OTIŠLA TIHO Maru su viđali često, ali su o njoj i NAJSTARIJI SRPČANI malo znali

Regioni
Autor:

Foto: srbac-rs.com/RAS Srbija

Tiho i skoro neprimjetno, baš onako kako je živjela u samoći,  sinoć u večernjim časovima u 92. godini ugasio se život svima poznate srbačke Mare.

Prije 12 dana kolima Službe hitne pomoći prevezena je na liječenje u Kliničko-univerzitetski centar Banjaluka, gdje su ljekari konstatovali da boluje od teške neizlječive bolesti i da nema osnova za neku vrstu hirurškog zahvata. Prije 4 dana smještena je u Dom za stara lica „Danijela“ u Gradišci gdje je zauvijek sklopila oči, piše na zvaničnoj stranici Opštine Srbac.

Mara je bila neka vrsta živog inventara ovog grada, viđana je svakog dana ali se o njoj malo znalo. Nikome nije smetala niti od koga šta tražila, a rijetke su osobe iz čije je ruke htjela uzeti hranu, novac ili cigaretu. Živjela je krajnje neuslovnim životom beskućnika, posebno zimi, prkoseći zakonima prirode i medicine.

Nekih podataka o njoj bilo je u Centru za socijalni rad Srbac. Rođena je 15. juna 1928. u prnjavorskom selu Smrtići i upisana u knjigu državljana kao Mara Vinčić, dok drugih ličnih dokumenata niti pouzdanih podataka o njenim roditeljima, braći i sestrama nema.

U Srbac je stigla kao mlada, stasita i lijepa djevojka, koja je starijim porodicama pružala usluge na spremanju kuća i stanova. Nije se udavala ali se zna da je rodila muško dijete, koje je nakon poroda dato na usvajanje.

Nije poznaato kako i kada je došlo do neke vrste psihičkog poremećaja i smetnji u govoru i zašto se opredijelila da se otuđi od ljudi i zatvori u svijet tišine koji je nama nerazumljiv, premda postoje neki podaci da je preležala tifus.

Bilo je više pokušaja da se smjesti u neki Gerijatrijski centar kao što su Jakeš, Dubica, Dragočaj, ali to nije prihvatala ni po koju cijenu i ove ustanove samovoljno je napuštala. Nije prihvatala nikakvu novčanu ili materijalnu pomoć, niti smještaj u blizini centra Srpca.

Njeni posmrtni ostaci izloženi su u kapeli, a danas je i sahranjena o trošku opštine i Centra za socijalni rad na Gradskom groblju u Srpcu.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO