Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ŽIVOT SE VRAĆA U NORMALU Vuhan ponovo otvorio metro, ukinuta dvomjesečna blokada grada

Svijet
Autor:

Foto: Roman Pilipey/EPA

Kineski grad Vuhan, koji je bio epicentar korona virusa, ukinuo je dvomjesečnu blokadu grada te je ponovo otvorio metro.

Raša Tudej piše da se 11 miliona građana ponovo mogu slobodno kretati nakon što su dva mjeseca proveli u karantinu. Vozovi ponovo normalno stižu u grad, a život se vraća u normalu.

S radom je nastavila i podzemna željeznica koju su od jutros počeli koristiti putnici nakon 65 dana pauze uzrokovane pandemijom korona virusa koja se proširila na veći dio planete. Broj zaraženih u cijelom svijetu se bliži 600.000.

Danas je otvoreno 184 stanica metroa, a svaka je opremljena termalnim skenerima. Ipak, stanovništvo i dalje mora poštovati društveno distanciranje.

Samo u Vuhanu je korona virusom zaraženo više od 50.000 ljudi, ali se čini da je najgore prošlo. Novih slučajeva zaraze gotovo da i nema, a u petak nije prijavljen nijedan slučaj u Kini. Nova 54 slučaja zaraze predstavljaju oni koji su došli iz inostranstva.

Uprkos obećavajućim koracima, neke restrikcije putovanja i dalje su na snazi do 8. aprila kada će putnici moći putovati iz Vuhana. Takođe, to važi za vozove i avione.

Autobusi već saobraćaju ulicama glavnog grada provincije Hubei gdje je 117 linija ponovo u funkciji.

Oni koji žele ući u grad moraju pokazati zeleni kod na aplikaciji koji je dokaz da nisu zaraženi te da nisu imali kontakt sa zaraženim pacijentima. Isto pravilo će morati poštovati i oni koji odluče putovati iz Wuhana nakon 8. aprila.

Prema posljednjim podacima, u Kini je zaraženo 81.394 ljudi, a umrlo je 3.295 osoba.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO