Društvo

Zločin u Gradačcu podstakao strah i ohrabrenje kod žena: Povećan broj poziva SOS crvenoj liniji u BiH, žrtve i građani prijavljuju nasilje

Nakon trostrukog ubistva u Gradačcu povećan je broj poziva upućenih SOS crvenoj liniji za žrtve nasilja.

Nevzeta Hećimović
FOTO: NIZZA HECIMOVIC/FACEBOOK/SCREENSHOT

Za poziv se ne odlučuju samo žrtve nasilja, već i građani koji se žele informisati na koji način mogu prijaviti saznanja o nasilju nad ženama u njihovom okruženju.

Mubera Hodžić-Lemeš, menadžerka Sigurne kuće u Sarajevu, kaže da je nakon tragedije u Gradačcu zabilježeno enormno povećanje broja upućenih poziva.

– Telefon non-stop zvoni, zovu žene i kažu da su uplašene, da ih je strah, posebno žene koje su žrtve i koje su se prepoznale, identifikovale, dodatno su uplašene i pitaju se šta će se njima desiti i traže ohrabrenje da prijave nasilje institucijama jer sada imaju još manje povjerenja da će dobiti adekvatnu zaštitu – objašnjava Hodžić-Lemeš.

Kaže da je o ukupnom broju poziva nezahvalno govoriti jer nije vršena analiza trenutnog perioda u odnosu na isti period prošlog mjeseca ili godine. Međutim, navodi da je nakon stravičnog zločina počinjenog u Gradačcu SOS crvenu liniju u Kantonu Sarajevo pozvalo 30 građana.

– Mogu reći da je došlo sigurno do povećanja poziva i za 200 posto. Zovu nas žene koje su žrtve nasilja, traže pomoć, ali zovu i građani kako bi se informisali na koji način da nagovore žrtvu nasilja koju poznaju da prijavi nasilje. Ne zovu samo žrtve i možemo reći da se podiže svijest građana – ističe Hodžić-Lemeš.

SOS crvena linija 033 222 000 je broj telefona koji građanima Kantona Sarajevo, i šire, omogućava da tokom 24 časa prijave bilo koji oblik nasilja u porodici: fizičko, psihološko, seksualno i ekonomsko nasilje.

Pročitajte još

– SOS telefon je najbrži servis na koji se može dobiti adekvatna informacija, a čak i intervncija, jer SOS operaterke imaju mogućnost da pozovu policiju i upute na adresu gdje se nasilje dešava. Takođe, ukoliko neko svjedoči nasilju, vidi da se nasilje dešava, može anonimno prijaviti i SOS operateri će poslati policiju – zaključuje Hodžić-Lemeš, piše Klix.

Na području Federacije BiH u funkciji je i telefonski broj 1265 za pomoć žrtvama nasilja u porodici, dok je u Republici Srpskoj uspostavljena SOS linija 1264.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu