Politika

"ZLOUPOTREBA" Dodik poručio da je bez institucija BiH inicirana kandidatura Silajdžića

Srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik obavijestio je predsjednika 74. zasjedanja Generalne skupštine UN Tiđani Muhamedu Bande da je tek saznao da je stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku Sven Alkalaj informisao predsjedavajuću Istočno-evropske regionalne grupe Besianu Kadare da je navodno BiH donijela odluku da nominuje Harisa Silajdžića za počasnog člana Komiteta za nagradu Nelson Mandela.

"ZLOUPOTREBA" Dodik poručio da je bez institucija BiH inicirana kandidatura Silajdžića
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Želim da vas obavijestim da sam upravo saznao da je Sven Alkalaj, ambasador i stalni predstavnik BiH pri UN u Njujorku, uputio pismo 26. februara u kojem obavještava gospođu Besianu Kadare, ambasadora i stalnog predstavnika Albanije pri UN u Njujorku, u svojstvu predsjedavajuće Istočno evropske regionalne grupe za februar 2020. godine, da je navodno BiH donijela odluku da nominuje gospodina Harisa Silajdžića, za počasnog člana Komiteta za nagradu Nelson Mandela – istakao je Dodik u pismu, koje je upućeno i svim državama članicama Istočno-evropske regionalne grupe.

U vezi sa navedenim činjenicama, srpski član Predsjedništva BiH je naglasio da želi da informiše Muhameda Bandu da je to samoinicijativni potez ambasadora, koji je bez ovlaštenja i bez odluke institucija BiH inicirao pomenutu kandidaturu.

– Ujedno želim da dodam da Predsjedništvo BiH, koje je nadležno za ovakve odluke, nije bilo informisano niti je odlučivalo o ovoj kandidaturi. U tom smislu, molim Vas da navedeno pismo gospodina Svena Alkalaja smatrate ništavnim – naglasio je srpski član Predsjedništva BiH.

On je ukazao da je Alkalaj zloupotrijebio funkciju stalnog predstavnika BiH pri UN i lažno obavijestio Istočno-evropsku regionalnu grupu o ovoj navodnoj odluci, saopšteno je iz kabineta srpskog člana Predsjedništva BiH.

– U nadi da ćete sa svoje strane, kao predsjednik 74. zasjedanja Generalne skupštine UN, preduzeti adekvatne mjere protiv ovog akta, primite izraze mog iskrenog poštovanja – navodi se u pismu koje je uputio srpski član Predsjedništva BiH Milorad Dodik.

Prihvati notifikacije