Digitalna Srpska

ZNAČAJAN ROĐENDAN I JUBILEJ Proslava 20 godina postojanja Vikipedije onlajn 15. januara

Čuvena Vikipedija će 15. januara obilježiti 20 godina postojanja i značajan rođendan će proslaviti tog dana onlajn od 18.30 časova okupljanjem volontera, saradnika i partnera povodom velikog jubileja, javili su iz beogradskog predstavništva Vikipedije.

ZNAČAJAN ROĐENDAN I JUBILEJ Proslava 20 godina postojanja Vikipedije onlajn 15. januara
FOTO: BORIS ROESSLER/EPA

Vikipedija je nastala 15. januara 2001. godine na engleskom jeziku i osnovali su je Amerikanci Džimi Vejls i Lari Sanger, a sada njom rukovodi Zadužbina Vikimedija.

Popularan sajt trenutno ima više od 55,5 miliona članaka na 306 jezičke verzije, od čega preko 6,2 miliona na Vikipediji na engleskom jeziku.

Ključni faktor uspjeha Vikipedije su dobrovoljci koji pišu članke širom svijeta, i trenutno se nalazi među 13 najposjećenijih sajtova na svijetu, a zauzima prvo mjesto po posjećenosti kao neprofitni sajt.

Danas, poslije dvije decenije postojanja, iza Vikipedije stoje brojni volonteri i milioni napisanih članaka, koji su je načinili najvećom riznicom slobodnog znanja na svijetu.

Tokom proslave na Zoom platformi 15. januara okupljeni će razgovarati o nastancima Vikipedije, značajnom mjestu koje zauzima u današnjem svijetu, ali i iznijeti mnoge zanimljive statističke podatke.

Zajednici će se obratiti Miroslav Loci, predsjednik Udruženja Vikimedija Srbije, i nakon lokalne proslave, biće organizovan i direktan prenos na globalnom nivou u 20 časova.