Svijet

Znate li šta su hihobran, društvostaj, velepošast? Hrvatska uvodi nove riječi

Hrvatski časopis "Jezik" i fondacija "Dr. Ivan Šreter" objavili su 19 riječi koje su ušle u uži izbor za najbolju novu hrvatsku riječ i Nagradu "Dr. Ivan Šreter" za 2020. godinu, a tri riječi će uskoro biti proglašene najboljima, prenosi Jutarnji.

Znate li šta su hihobran, društvostaj, velepošast? Hrvatska uvodi nove riječi
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Od 19 riječi, kako navode, čak osam njih pokušava da “zamjeni tuđice” koje su povezane uz epidemiju Kovida-19.

Za riječ pandemija predložena je velepošast, za komorbiditet subolest, za respirator dišnik ili disajnik, a za lockdown društvostaj ili obustavka, piše Jutarnji.

Reč hihobran predložena je za sneeze protector, odnosno, kako navodi Jutarnji, “stakloplastično pomagalo koje štiti od kihanja i ostalih kapljičnih napada”, a za samoizolaciju samoosama.

Za newsletter predložen je novosnik, za regenerator obnovnik, za solarnu ploču suncozor, za osobu koja govori znakovnim jezikom za osobe oštećenog sluha reč rukozborac, za screenshotati preklikati, za tabu zabranjenica, a za korektor prebrisač ili prebrisnik.

Umesto futrole za kartice predložena je nova riječ kartičnik, a riječ šekspiriti za nekoga ko se na razmetljiv i neopravdan način pravi/prikazuje kao veliki pisac, odnosno kad se neko neutemeljeno busa da je ravan čak i Vilijamu Šekspiru.

Pročitajte još

Na takmičenju za najbolju novu hrvatsku riječ pristigle su 244 reči od 166 predlagatelja.

Riječi je prikupljala i rječnik novih riječi izradila Ljubica Josić, sekretarica časopisa “Jezik”. Odbor za izbor nove reči čine: predsednica Sanda Ham, članovi Nataša Bašić, Mario Grčević, Mile Mamić, Dubravka Smajić, Hrvoje Hitrec, Zvonimir Jakobović i Igor Čatić.

Odbor je izabrao tri najbolje nove riječi, a rezultati će biti objavljeni i protumačeni u 2. broju časopisa “Jezik”. Za Dane hrvatskog jezika, sredinom marta, biće saopšteni u medijima.

Javna i svečana dodjela nagrada najuspešnijim stvaraocima održavala se obično u Pakracu ili Lipiku, a na njoj je bilo pedesetak zvanica – ove godine javne dodele neće biti zbog epidemije.

Najuspješnijima pripašće diplome i novčane nagrade. Nagrade će biti nešto manje nego ranijih godina – 4.000 kuna za prvu najbolju riječ, 2.000 za drugu i 1.000 za treću riječ.