Kolumne

Zoranove poruke

Predsjednik Hrvatske je tri dana boravio u BiH, a u Sarajevo nije kročio. Predsjednik Hrvatske je bio u BiH za vrijeme komemoracije u Potočarima, a u Srebrenicu nije stigao.

Zoranove poruke
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Ako bošnjački politički vrh ne shvata ove dvije poruke, ili su politički slijepi, ili su zanijemili. Naknadni pokušaj čuđenja potezima Zorana Milanovića govori da je više u pitanju ovo drugo.

Što se tiče Sarajeva, Milanović nije ostavio prostor za nagađanja. Pozvali ga ili ne, hrvatski predsjednik je otvoreno poručio da neće doći sve dok Željko Komšić predstavlja Hrvate. U inat Komšiću i njegovim portalima, koji se smiješno napinju da dokažu kako konstitutivnost naroda u BiH nije evropski princip, Milanović je naglasio da neće dozvoliti da bude usvojen nijedan dokumet EU i NATO u kome ne piše da jeste.

U prevodu, Hrvatska kao članica tih organizacija spremna je da blokira svaki oblik integracija BiH sve dok u Sarajevu ne shvate da ne mogu Hrvatima da nameću drugog bošnjačkog člana Predsjedništva BiH. Znajući praksu Izetbegovića, od kojih je jedan žrtvovao mir za njegovu viziju BiH, drugi će sigurno žrtvovati EU, saradnju sa NATO i sve što bude potrebno za to da sačuva Komšićevu glavu.

Bakirova rečenica pred TV kamerom da „SDA i Bakir Izetbegović prvo kani savladati Hrvate u BiH, a poslije toga i Srbe“, iznenađujuće jasno otkriva njegove prave namjere, ali i daje odgovor na pitanje zbog čega Dodik politički staje na stranu Hrvata. Bolje biti drugi na Bakirovom meniju, nego prvi.

Pročitajte još

Da li se Milanović miješa u unutrašnje stvari BiH? Da. Da li Milanović ima pravo na to jer je riječ o zemlji sa kojom ima najdužu granicu, u kojoj živi stotine hiljada Hrvata, iz koje mu prijete bezbjednosni problemi, sa kojom je potpisao Dejtonski sporazum? Da!

Što se tiče vremena njegove posjete, on se okupljenima u Srebrenici učtivo obratio video-porukom, a na reveru je po Hercegovini nosio cvijet Srebrenice. Ali, ništa od toga nije isto kao dolazak u Potočare, koji se ovaj put nije desio. Ne zbog toga što hrvatski predsjednik drži stranu Srbima, nego da bi i na taj način bocnuo Bošnjake.

Voljeli ga ili ne, Milanović je u odnosu prema Sarajevu mnogo naučio na potezima srpskog kolege. Vučić je bio u Srebrenici, pa su ga kamenovali. Vučić je bio u Sarajevu, zvao Predsjedništvo u Beograd, slao vakcine, besplatno vakcinisao sve iz BiH, pa su mu iz SDA zahvalili tako što bi priznali Kosovo, a priču oko vakcinacije drsko nazvali – prevarom.

Prihvati notifikacije