Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

ZVANIČNICI PRIKRIVALI BOLEST Ubio se pacijent za koga se sumnjalo da ima virus korona

Svijet
Autor:

Foto: Ma Ping/EPA

Pacijent za koga se sumnjalo da je zaražen novim virusom korona KOVID-19 izvršio je samoubistvo kod kuće nakon što su lokalni zvaničnici sakrili od nadređenih informaciju o njegovoj bolesti, zbog čega on nije dobio efikasno liječenje.

Kako prenosi Dejli mejl, četvoro zvaničnika iz četvrti Džengkang su kažnjena, a incident je u nedjelju otkrila Nadzorna komisija u Vuhanu.

U saopštenju komisije se navodi da je muškarac po imenu Čeng stanovao u Aveniji Čangfeng u okrugu Ćjaokou.

Zvaničnici te opštine nisu prijavili njegov slučaj pretpostavljenima iako su znali da je možda zaražen novim korona virusom. Zbog njihove nemarnosti, lokalne vlasti nisu obezbjedile “efikasnu terapiju” za Čenga, koji se kasnije objesio u svojoj kući.

U izvještaju se ne navodi šta je tačno navelo Čenga na tako drastičan korak, ali se ističe da je incident veoma negativno uticao na okolinu.

Tu Jing, sekretar Komunističke partije u Džengkangu, i Vu Aijing, njegov zamenik, dobili su disciplinski ukor zbog toga što nisu prijavili Čengov slučaj, istraživač Sun Suiji ukorena je zbog toga što nije obavila dužnost kako treba, a Su Ćinping, sekretarki radnog komiteta Avenije Čengfeng naređeno je da napiše izvještaj, u kome će kritikovati sebe zbog toga što nije adekvatno nadzirala tim.

Vijest je objavljena nakon što je zamjenica kineskog premijera Sun Čunlan pozvala na “narodnu borbu” protiv bolesti, koja se ubrzano širi i koja je usmrtila najmanje 1.873, a zarazila više od 73.000 ljudi širom svijeta.

Ona je zatražila od zvaničnika Komunističke partije na svim nivoima da aktivno preuzmu vodeću ulogu u “situaciji sličnoj ratnom stanju” ili će “zauvijek ostati na istorijskom stubu srama”.

– Mora da se radi u smjenama, 24 sata dnevno. U ratnim uslovima ne sme biti dezertera, u protivnom će zauvijek biti izloženi na istorijskom stubu srama – izjavila je ona i zatražila od vlade u Vuhanu da pošalje timove u svako domaćinstvo kako bi svim članovima porodice izmjerili temperaturu i blokirali izvore zaraze.

Ona je takođe zatražila obavezan karantin za četiri kategorije ljudi: potvrđene slučajeve, sumnjive slučajeve, ljude koji su u bliskom kontaktu sa prethodne dvije kategorije i osobe koji imaju visoku temperaturu.

 

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.
Možete da nas pratite i na Facebook stranici

IZDVAJAMO