Svijet

Ðukanović: Patrijarh Irinej da demantuje ono što je rekao o položaju Srba u Crnoj Gori

Predsjednik Crne Gore Milo Ðukanović kaže da očekuje od patrijarha SPC Irineja da demantuje svoju izjavu o položaju Srba u Crnoj Gori.

Ðukanović: Patrijarh Irinej da demantuje ono što je rekao o položaju Srba u Crnoj Gori
FOTO: O. BUNIĆ / RAS SRBIJA

Patrijarh srpski Irinej ocijenio je u intervjuu podgoričkom Danu da je položaj SPC u Crnoj Gori gori nego u vreme osmanske okupacije, a da je status Srba kao u doba ozoglašene fašističke tvorevine Nezavisne države Hrvatske.

Moj jedini komentar na to što navodite mogao bi biti da niko normalan tako nešto ne može pomisliti, a kamoli izgovoriti. Očekujem da to patrijarh demantuje – rekao je Ðukanović za Antenu M.

Na pitanje da li je izjavu patrijarha shvatio kao prijetnju da će SPC braniti Mitropoliju crnogorsko-primorsku od navodnog oduzimanja imovine u Crnoj Gori, Ðukanović tvrdi da će Zakon o slobodi veroispovesti, koji je u pripremi, regulisati tu oblast “u sklopu ukupne državne brige o ljudskim pravima i slobodama, po najvišim međunarodnim standardima”.

– Bilo čiji interesi ili pritisci, s bilo kog nivoa, neće nas spriječiti da uredimo odnose i u toj oblasti u skladu sa evropskom praksom – poručio je Ðukanović.

On smatra i da neće biti neophodno da Crna Gora primenjuje administrativne mere, kao što je zabrana ulaska u Crnu Goru.

– Zakoni države Crne Gore moraju biti identično primenjivani na sve. Na naše građane, kao i na nepristojne goste, pa makar bili i crkveni velikodostojnici. Ipak, vjerujem da je ideja suverene, slobodne, višenacionalne i viševerske demokratske Crne Gore toliko ojačala i postala superiorna da na pokušaje njenog ugrožavanja neće biti neophodno da primenjujemo administrativne mere – zaključio je je Ðukanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu