Banjaluka

JEDAN OD NAJVEĆIH IZAZOVA DO SADA "Mozaik prijateljstva" priprema sedam prazničnih ručkova

Iz Udruženja građana "Mozaik prijateljstva" pozvali su sve humane ljude velikog srca da se pridruže njihovoj akciji pripremanja prazničnih ručkova za korisnike javne kuhinje "Obrok ljubavi".

JEDAN OD NAJVEĆIH IZAZOVA DO SADA "Mozaik prijateljstva" priprema sedam prazničnih ručkova
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Ovaj put stavljam pred naše sugrađane jedan od najvećih izazova do sada, posebno u današnje vrijeme kada je sve poskupilo i nema dovoljno hrane i hljeba u našoj kuhinji, da nam svojim donacijama i solidarnošću pomognu da bogatom trpezom upriličimo predstojeće praznike našim korisnicima – istakao je putem Fejsbuk stranice predsjednik ovog Udruženja Miroslav Subašić.

FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA
FOTO: GORAN ŠURLAN/RAS SRBIJA

Naglasio je da njihovo Udruženje zajedničkim snagama i dobrom voljom u prostorijama “Mozaika prijateljstva” planira pripremiti ukupno sedam svečanih prazničnih ručkova.

Pojasnio je da prvi ručak planiraju organizovati za katolički Božić 25. decembra, zatim će svečanu trpezu pripremiti za lica treće životne dobi, odnosno za stara lica 29. decembra, a idući dan praznike žele uljepšati mališanima i prirediti dječiju Novu godinu.

Pročitajte još

– Međunarodnu Novu godinu svi zajedno ćemo slaviti 31. decmbra i otvoriti naša vrata za sve Banjalučane, odnosno za sve ljude koji će biti sami i koji nemju svoj dom. Pravoslavni Božić proslavljamo 7. januara, a potom 13. januara i pravoslavnu Novu godinu – rekao je Subašić.

Ovom prilikom je istakao da im je za pripremu ručkova potrebno sve ono što se tradicionalno postavlja za prazničnu trpezu.  Za svaki od ovih praznika treba na stolu da imaju sve namirnice koje tradicionalno dolikuju proslavama, odnosno supu, sarmu, ribu, meso, pitu, kolače, sokove, vodu kako bi naši korisnici osjetili pravu prazničnu euforiju. Kazao je da želi da “Mozaik prijateljstva” uradi jedan nevjerovatan korak i izmami osmjeh na lica svojim korisnicima.

– Posljedjnja objava u kojoj sam govorio da nam trebaju šerpe za pripremu prazničnog ručka me iznenadila, jer nije prošlo ni tri dana i šerpe su stigle. Veliko hvala Banjaluci i ljudima koji već dugi niz godina prate rad našeg Udruženja. Želimo da praznike kao što su Nova godina, Božić i sve ostale svetkovine upriličimo onako kao što ih mi tradicionalno proslavljamo u našim domovima uz bogatu trpezu.

-Udruženje se već godinama trudi da na što bolji način pripremi svečane ručkove. Ovo ni malo nije jednostavno, jer nam za samo jedan ručak treba oko 1.500 sarmi, a jedina radosna vijest je jer imamo kupus, ali nemamo u njega šta da stavimo – poručio je Subašić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Pozvao je sve dobre ljude da se na način na koji su u mogućnosti priključe njihovoj akciji.

– Oni koji nemaju dovoljno novca mogu da u svom domu pripremaju pite i kolače. Pozivam ljude koji su u mogućnosti da doniraju piletinu ili faširano meso, da nam se jave kako bi uspješno realizovali sve ove svečanosti – poručio je on.

Dodao je da je lijepa vijest što su i najmlađi sugrađani mnogo pomogli kroz akcije koje su organizovali u svojim školama i korisnicima javne kuhinje, pripremili pakete osnovnih životnih namirnica koje im planiraju podijeliti na predstojećim ručkovima.

– Želim da se zajedničkim snagama kao i kroz sve ove godine napravimo bogatu trpezu za najugroženije sugrađane.- kazao je Subašić.

Istakao je da očekuje da na vrata javne kuhinje pokuca između 300 i 500 građana.

– U planu imamo još pregršt aktivnost u našem budućem radu, gde ćemo svi zajedno proći kroz jedno nevjerovatno putovanje. Moja poruka je jasna, zajedno smo jači – zaključio je Subašić.

Žele obradovati i najmlađe

– Sigurni smo da ćemo ujedinjeni u ovoj misiji uspjeti prirediti proslavu dječiju nove godine, koja je na programu 30. decembra, i da će to biti jedno nezaboravno iskustvo našim mališanima. U nedjelju smo podijelili paketiće našim najmlađim. Bili smo dirnuti oduševljenjem djece kojoj smo izmamili osmjeh na lice i sa njima proveli nezaboravne trenutke – naglasio je Subašić.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu