Društvo

UKINUTA EPIZODA "PRIPRAVNOST" Poboljšan kvalitet vazduha u Sarajevu

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor kvaliteta vazduga u Kantonu Sarajevo ukinulo je danas epizodu "pripravnost" u svim njegovim zonama, zbog prognozirane nestabilne vremenske situacije u narednim danima i značajnog poboljšanja kvaliteta vazduha tokom današnjeg dana.

UKINUTA EPIZODA "PRIPRAVNOST" Poboljšan kvalitet vazduha u Sarajevu
FOTO: FEHIM DEMIR/EPA

Mjerenjem koncentracija zagađujućih materija u vazduhu na području Kantona Sarajevo na svim automatskim stanicama – Otoka, Ilidža, Hadžići, Vijećnica i Ilijaš zabilježena su prekoračenja granične vrijednosti za epizodu pripravnosti za PM10 od 50 mikrograma po metru kubnom za prethodni dan – saopšteno je iz kantonalne Vlade.

Iz Vlade navode da je tokom noći, sa 20. na 21. januar došlo do jačanja vjetra i pojave padavina, a što je uslovilo značajan pad koncentracija zagađujućih materija, tako da je trenutna situacija kada je u pitanju kvalitet vazduha zadovoljavajući sa aspekta primjene Planu interventnih mjera za slučajeve prekomjernog zagađenja vazduha.

Prema sinoptičkoj prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda, danas i naredna dva dana očekuju se povremene padavine sa vjetrom, čiji će intenzitet opadati, uz mogućnost slabe temperaturne inverzije tokom sutrašnjeg dana, što ne bi trebalo značajnije doprinijeti nakupljanju zagađujućih materija u vazduhu, dodaje se u saopštenju.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu