Društvo

Pomozimo malom Aleksi da ima srećno djetinjstvo: Mozzart ponovo donirao sredstva za liječenje

Osmogodišnji dječak Aleksa Vasić iz Zvornika pravi je mali heroj. Iako već šest godina boluje od najtežeg oblika dijabetesa, svakodnevno se hrabro bori s ovom bolešću.

Pomozimo malom Aleksi da ima srećno djetinjstvo: Mozzart ponovo donirao sredstva za liječenje
FOTO: MOZZART

Kako bi mu olakšali ovu borbu, njegovi roditelji su pokretali više akcija za prikupljanje pomoći, a prošle godine im je sredstva za kupovinu insulinske pumpe sa pratećom opremom donirao i Mozzart. S obzirom da je malom Aleksi i dalje potrebna pomoć koja bi mu omogućila srećnije djetinjstvo, kompanija Mozzart je opet uputila donaciju.

– Zahvalio bih se kompaniji Mozzart na ponovnoj pomoći za mog sina Aleksu. Preporučio bih da nastave da pomažu onima kojima je potrebna pomoć jer su po tome već postali prepoznatljivi. Ovo je dirljiv gest, a svaka pomoć nam je dobrodošla, jer na mjesečnom nivou imamo velike troškove za njegovo liječenje i ishranu – kaže otac malog Alekse, Aleksandar Vasić.

Aleksi je dijabetes tip 1 otkriven kada je imao samo dvije godine. Vrijednost glukoze tada mu je bila 69,9, zbog čega su ga ljekari proglasili za jedan od najtežih slučajeva sa ovom dijagnozom u Evropi. Ipak, mali heroj, uz podršku svojih roditelja, ne odustaje od borbe i igre sa vršnjacima. Zdravstveno stanje trenutno mu je promjenjivo, a glukoza mu varira od 1,7 do 33.

– Njegov pankreas uopšte ne radi, pa će mu čitav život biti potrebna pomoć medicine. Malo je lakše otkad smo nabavili insulinsku pumpu i otkad nabavljamo senzore, setove i rezervoare, jer je to smanjilo broj dnevnih uboda radi mjerenja glukoze. Stanje ide nabolje, ali će mu čitav život biti potrebna finansijska pomoć za ovu opremu koju je trenutno nemoguće kupiti kod nas, pa je nabavljamo u Njemačkoj po visokoj cijeni. Uz troškove posebne ishrane za dijabetičare, mjesečno ukupno izdvajamo oko 700 evra za Aleksine osnovne potrebe – kaže Vasić.

S obzirom da trajnog rješenja nema, olakšanje Aleksine svakodnevice bila bi pomoć humanih ljudi za nabavku osnovnih sredstava za liječenje, kao i kupovinu hrane za dijabetičare. Svi koji žele da pomognu, mogu novac da uplate na broj žiro računa 5550068119169287 u Novoj banci na ime oca malog Alekse, Aleksandra Vasića, ili na jedan od deviznih računa.

Ova akcija nema rok trajanja, ali ima samo jedan cilj – da Aleksa ima srećno djetinjstvo.

A.E.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu