Magazin

NALA DOBILA DRUGARICU JASUKI Nakon mace iz BiH, škotski biciklista spasao upucanog psa iz Srbije (FOTO)

Bloger i biciklista Din Nikolson, porijeklom iz Škotske, postao je poznat širom regiona po tome što je 2019. godine u BiH udomio macu Nalu na koju je naišao na brdskom putu vozeći biciklu.

Pas Jasuki leži na travi
FOTO: 1BIKE1WORLD/INSTAGRAM/SCREENSHOT

Ovaj ljubitelj životinja je sada postao bogatiji za još jednog ljubimca, napuštenog psa iz Novog Sada kojoj je dao ime Jasuki.

U njivama udaljenim sat vremena od Novog Sada, Din je nedavno pronašao psa za kojeg je prvo mislio da ga je udario auto. Ipak, ispostavilo se da je pas upucan.

– Kada sam joj prišao njeno lice kao da je govorilo “Molim te, ne idi” – napisao je Din ispod svoje objave na Instagramu, na kojoj je objasnio gdje je i kako naletio na ovog napuštenog psa.

Sljedeći koraci odveli su ih do veterinara, čija prognoza nije bila dobra – slomljena karlica i 10 odsto šanse da će Jasuki ponovo moći da hoda, čak i nakon operacije, uz niz drugih problema.

Odluka da uspava Jasukija koju su mu preporučili veternirai, nije bila opcija.

– Nije pokazivala znakove bola i izgledala je srećno. Kad bi me pogledala tim svojim očima, jednostavno nisam mogao – ispričao je on.

Uz pomoć svojih pratilaca skupio je 4.000 funti, koliko je bilo potrebno za operaciju i Jasuki se sada uspješno oporavlja. Din je svaki dan posjećuje i toliko se vezao za nju da će je, nakon što se oporavi, vjerovatno udomiti.

Nakon ove, stigla je još jedna sjajna vijest, jer je zahvaljujući volji dobrih ljudi skupljeno puno više novca nego što je bilo potrebno za njenu operaciju – 76.000 funti.

Din planira da preostali dio novca proslijedi dalje, za pomoć drugim odbačenim životinjama.

Ovaj pustolov napominje da je šokiran brojem napuštenih životinja u Srbiji i da takvu situaciju nije vidio nigdje drugde na svojim putovanjima.

A Jasuki?

– Svakim danom izgleda sve bolje i snažnije. Čak i kada joj govorim koliko je važno da se odmori, ona zaista počinje da pomjera zadnje noge – napisao je na svom Instagram profilu taj avanturista i ljubitelj životinja, piše Luftika.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu