Društvo

Danas ne koristite oštre predmete: SPC i vjernici proslavljaju svetu Irinu, ovi običaji se vezuju za današnji dan

Srpska pravoslavna crkva slavi je 5. maja po crkvenom, a 18. maja po gregorijanskom kalendaru.

crkva
FOTO: MIOMIR JAKOVLJEVIĆ/RINGIER

Sveta Irina je hrišćanska mučenica iz 4. vijeka. Ime Irena znači mir.

Rođena pod imenom Penelopa u gradu Magedonu (rimska provincija Pamfilija).

Bila je kćerka paganskog kralja Likinija. Njen učitelj Apelijan joj je često pričao o hrišćanstvu.

Kada je stasala za udaju, odbijanjem da se uda, razgnjevila je oca, i otac je htio da je muči, ali ona ga je preobratila u hrišćanstvo. Mučena je od strane ostala četiri cara.

Pročitajte još

U hrišćanskoj tradiciji poslije svih muka Irina je došla u grad Mesemvriju, gdje ju je umrtvio car Savorije, ali ju je Bog oživio. Car se tada zajedno sa mnogim narodom krstio kada je vidio to čudo. Vjeruje se da je sveta Irina svojim stradanjem u vjeru Hristovu provela preko sto hiljada neznabožaca. Najzad je sama legla u grob i naredila Apelijanu da grob zatvori. Poslije četiri dana, kad su grob otvorili njeno tijelo nije bilo u grobu.

Vjerovanja i običaji

Vjeruje se da danas nikako ne treba koristiti oštre predmete, sjeći ili testerisati građu. Pored toga, danas se ne sijeku nokti, niti šiša kosa, jer se vjeruje da ukoliko budete to radili navući ćete nesreću na sebe. Po nekim mjestima i dalje se na današnji dan praktikuje da djeca piju vodu koja je odstajala jedan dan, jer se vjeruje da će im dati snagu koja je imala velikomučenica Irina, pišu Novosti.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu