Društvo

U DUHU STARE GRADNJE Selo Uvjeća kao biser Hercegovine

U vladičanskom dvoru Hercegovačke Gračanice na Crkvini otvorena je izložba radova studenata Arhitektonsko – građevinsko geodetskog fakulteta u Banjaluci, pod nazivom „Uvjeća, kameni svjedok prošlosti“.

U DUHU STARE GRADNJE Selo Uvjeća kao biser Hercegovine
FOTO PRIVATNA ARHIVA

Na izložbi su predstavljena urbanističko arhitektonska rješenja kako je moguće oživjeti i komercijalno aktivirati ovo trebinjsko selo, šire prepoznatljivo po dobro očuvanoj kamenoj arhitekturi, koja je sačuvala duh i identitet stare hercegovačke gradnje.

Malina Čvoro, docent na studijskom programu Arhitektura i jedan od mentora predstavljenih radova, pojasnila je da su studentska rješenja rezultat njihovog jednosemestarskog rada.

Navodi da su proljetos, pod pokroviteljstvo Eparhije zahumsko-hercegovačke, dobili priliku da borave u Uvjeći, te detaljno snime i analiziraju stanje objekata.

Ona je izrazila nadu da će banjalučki fakultet na ovaj način dati doprinos da se o potencijalu Uvjeće i ubuduće govori, dodajući da je riječ o biseru Hercegovine, koji je sa svoja preostala dva žitelja ostao sačuvan, samo zahvaljujući geografskoj lokaciji i teško prohodnim putevima.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu