Politika

SINDIKATI TRAŽE POSEBNU SJEDNICU Mišić: Povećati najnižu platu i zaustaviti odlazak radnika

Najniža plata u Republici Srpskoj treba odmah da se poveća na 550 KM, a od decembra na 600 KM, stav je Predsjedništva Saveza sindikata RS koje zasjeda danas u Banjaluci.

SINDIKATI TRAŽE POSEBNU SJEDNICU Mišić: Povećati najnižu platu i zaustaviti odlazak radnika
FOTO DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA
Ranka Mišić

Kako ističu, postoji ekonomska opravdanost za takvu odluku, te parametri koji pokazuju da je to moguće, a Vlada RS takvu odluku treba da donese i ako poslodavci ne žele da pristanu na to.

Pročitajte još

Rukovodstvo 15 sindikata koji čine Savez traži i da Vlada što prije održi tematsku sjednicu o povećanju plata u Srpskoj i zaustavljaju odlaska radno sposobnih ljudi.

Očekuju da takva sjednica bude održana u septembru.

Povećanje plata svim radnicima je glavna tema i nama i treba da bude Vladi. One stagniraju vec deceniju, a sporadična povećanja su na nivou statističke greške. Istovremeno imamo tiho poskupljenje, pa sada dvije prosječne plate trebaju da se pokriju troškovi četvoročlane porodice – kaže predsjednica Saveza sindikata RS Ranka Mišić.

Ona tvrdi da dobit u realnom sektoru iznosi 1,66 milijardi maraka, a rast zarade ne prati i povećanje plata radnicima koji su zaradili tu dobit.

Mišićeva ističe i da statistički imamo rast prosječne plate u RS, ali ne i rast standarda građana.

– U toj većoj prosječnoj imamo plate radnika kojima je u to uračunat i prekovremeni rad i topli obrok i sve je iskazano platom. Sa druge strane, nisu uračunati oni koji su radili, ali nisu dobili platu ili im plata kasni. Onda bi ta prosječna plata sigurno bila niža – kaže Mišić.

Mada je prosječna plata 910 KM, u Srpskoj i danas imamo, kaže, oko 160.000 radnika u realnom sektoru kojima plata jedva pređe 620 KM. Mnogi i dalje, kaže, treba da obezbijede egzistenciju, a rade za svega 450 KM.

Ni u javnom sektoru, dodaje, situacija nije nešto bolja, postoji mnogo problema, a ni plate nisu visoke.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu