Društvo

DOMAĆE I UKUSNO Održan mini-sajam SIRA u Novom Gradu

Na mini-sajmu sira u Novom Gradu svoje proizvode predstavila su tri seoska domaćinstva – korisnice projekta “Razvijanje kapaciteta za proizvodnju tradicionalnog sira na području opštine Novi Grad”, koje su danas sa opštinom potpisale ugovor o preuzimanju opreme za proizvodnju sira.

DOMAĆE I UKUSNO Održan mini-sajam SIRA u Novom Gradu
FOTO: SRNA

Sajam na kome su promovisani tradicionalni mliječni proizvodi i proizvođači sa područja novogradske opštine završna je aktivnost ovog projekta.

Projekat ima dva značajna aspetka, prvi je očuvanje proizvodnje tradicionalnog sira. Osim toga, ovim projektom žena se sa margina vraća u centar dešavanja, jer je projekat namijenjen nezaposlenim ženama u seoskom području – rekao je načelnik opštine Miroslav Drljača.

Prema njegovim riječima, bilo je problema prilikom odabira korisnika jer su to morale biti žene, nosioci seoskog domaćinstva što je rijetkost.

Korisnice projekta Slavica Japundža iz Donjih Rakana, Mirela Velić iz Blagaj Japre i Nada Bundalo iz Devetaka danas su potpisale ugovor sa opštinom Novi Grad.

Projekat “Razvijanje kapaciteta za proizvodnju tradicionalnog sira na području opštine Novi Grad” realizovan je u okviru finansijskog mehanizma za finansiranje projekata integrisanog i održivog lokalnog razvoja 2016/2017, a sufinansiran je od Razvojnog programa Ujedinjenih nacija, Ministarstva finansija Republike Srpske, Ministarstva uprave i lokalne samouprave Republike Srpske, Investiciono-razvojne banke Republike Srpske i opštine Novi Grad.

Opštini Novi Grad odobren je grant od 64.161 KM ili 74,64 odsto, a učešće opštine je 21.767 KM ili 25,33 odsto.

Projekat je namijenjen proizvođačima mlijeka koji nemaju uslove da predaju mlijeko mljekarama, a korisnici su dobili kompletnu opremu za sirare kapaciteta 100 litara mlijeka, odnosno 10 kilograma sira dnevno.

Odabrane su tri korisnice kod kojih su postavljene mini-sirare, a njihova obaveza je bila da registruju komercijalno poljoprivredno gazdinstvo.

Osim toga, svaka od njih angažovala je po dvije žene koje će obezbijediti sirovinu, mlijeko, a te korisnice registrovale su nekomercijalno poljoprivredno gazdinstvo.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu