Kolumne

Konačno, hapšenje

Punih 12 godina trajala je istraga Tužilaštva BiH, koja je okončana jučerašnjim hapšenjem generala takozvane Armije BiH Atifa Dudakovića i njegovih saučesnika zbog mučkih zločina nad srpskim vojnicima i civilima.

Konačno, hapšenje
FOTO: RADIO SARAJEVO, RAS ARHIVA

Više od dvije decenije srpske žrtve čekaju na pravdu kako bi barem malo umirile napaćenu dušu i tugu za najmilijima koji su 1995. godine na području zapadne Krajine ubijani po direktnom naređenju uhapšenog Atifa Dudakovića.

Video snimci na kojima Dudaković izdaje naredbe o likvidaciji srpskih vojnika i civila poznate su javnosti već godinama, ali nisu bile od značaja kako bi Tužilaštvo BiH prethodnih godina podiglo optužnicu protiv bivšeg komandanta zloglasnog Petog korpusa.

Upravo zbog toga, mnogi su sa velikom dozom opreza dočekali jučerašnju akciju SIPA.

Sa razlogom se postavlja pitanje da li je hapšenje Dudakovića i njegovih saučesnika prašina u oči žrtvama i javnosti, a odgovor će uslijediti vrlo brzo, odnosno kada se donese odluka da li će Dudaković konačno biti pod ključem i iza rešetaka ili će sudski postupak čekati uživajući u čarima slobode, kao i sve protekle godine.

Kako su sudski postupci u pravosuđu BiH maratonski, srpske žrtve će morati još sačekati da zločince iz Petog korpusa takozvane Armije BiH stigne ruka pravde. Ono što je najtragičnije u svemu, to je da će prilikom eventualnog određivanja visine zatvorske kazne kao olakšavajuća okolnost za krvnike biti uzeto to što je od zločina proteklo dosta vremena, jer je tako propisano Zakonom o krivičnom postupku BiH!

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu