Svijet

UPOZORENJE Kina poziva Ameriku da NE PROVOCIRA i ne demonstrira silu u Južnom kineskom moru

Kina je danas pozvala američku vojsku da prestane da demonstrira silu u Južnom kineskom moru, kako bi se izbjegle “nove nesigurnosti” u vezi sa Tajavanom.

UPOZORENJE Kina poziva Ameriku da NE PROVOCIRA i ne demonstrira silu u Južnom kineskom moru
FOTO: U.S. NAVY AMY M. RESSLER/FLICKR

To je kineski ministar odbrane Vej Fenghe rekao američkom kolegi Marku Esperu, tokom razgovora na marginama samita svjetskih ministara odbrane u Bangkoku.

Tokom razgovora iza zatvorenih vrata Vej je pozvao Espera da prestane da demonstrira silu u Južnom koneskom moru i da ne provocira i ne eskalira tenzije u tom regionu – rekao je portparol kineskog ministra Vu Kijan, prenosi Rojters.

Do razgovora dvojice ministara je došlo dvije nedjelje nakon što je visoki zvaničnik Bijele kuće osudio “miješanje” Kine u Južnom kineskom moru, ali i dan nakon što je Esper javno optužio Peking da “sve više koristi silu i zastrašivanje radi ostvarenja svojih strateških ciljeva” u regionu.

Kina polaže pravo na skoro cijelu površinu Južnog kineskog mora, bogatog energijom, gdje je postavila vojne baze na vještačkim ostrvima. Međutim, pravo na dijelove mora polažu i Bruneji, Malezija, Filipini, Tajvan i Vijetnam.

SAD optužuju Kinu da pokušava da zastraši azijske susjede da bi došla u situaciju da eksploatiše naftu i gas, u vrijednosti koja se meri milijardama dolara.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu