Kolumne

NATO nije problem

Sva prašina oko Programa reformi BiH podigla se zbog pitanja da li nas taj dokument vodi u NATO ili ne, a ispostavilo se da je dio koji govori o Alijansi najmanje problematičan.

NATO nije problem
FOTO: RAS SRBIJA

Stvari su tu prilično jasne: Program reformi ne prejudicira članstvo u NATO, a da li ćemo nastaviti put i na koji način, odlučiće Parlamentarna skupština i Predsjedništvo BiH. Istina, nigdje se ne pominju skupe srpske riječi Republika Srpska, referendum, vojna neutralnost, NATO bombardovanje, ni osiromašeni uranijum, ali je činjenica da RS preko svojih kadrova u parlamentu i Predsjedništvu BiH u svakom trenutku može da obori sve što joj nije u interesu.

Može, pod uslovom da u Sarajevu budu sjedili istinski predstavnici RS, a ne partijske ikebane, mangupi i papci, koji će za vlast mijenjati i vjeru, a kamoli vojnu neutralnost za članstvo u NATO. Do nas je.

I dok je potencijalno članstvo relativno daleka budućnost, u Programu reformi postoje mnogo nezgodnije definicije sadašnjosti. Ako je suditi prema dokumentu dostavljenom u NSRS, BiH više nije državna zajednica nego država. Tamo je pobrojano koje institucije na „državnom nivou“ čine pravosudni sistem, a među njima i Sud, Tužilaštvo i VSTS. Sve one koje smatramo neustavnim i nametnutim, i još obećavamo formiranje nove – apelacionog suda BiH.

Dalje, obećavamo visok nivo saradnju sa Haškim tribunalom odnosno njegovim nasljednikom Rezidencijalnim mehanizmom, koji je sve do sada bio antisrpski.

Obećavamo i nastavak knjiženja vojne imovine na BiH, bez fusnote u kojoj se kaže da Srpska ne da Manjaču i ostale kasarne i poligone na svojoj teritoriji. Pristali smo i na formiranje specijalizovane jedinice na nivou BiH za spasavanje u nepogodama, ali nismo uspjeli da ugradimo više stotina puta ponovljenu demilitarizaciju ili bar smanjenje Oružanih snaga. I još mnogo toga.

Danas u 17 sati ovaj dokument je pred poslanicima Narodne skupštine. Bez obzira što je kasno (jer on takav putuje u NATO) bilo bi lijepo kada bismo argumentovano čuli šta je u njemu loše, a šta dobro za nas.

Ali, osim međusobnih optužbi vlasti i opozicije oko toga ko je više izdao Republiku Srpsku – ne očekujte ništa više.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu