Politika

Opozicija oslabila Dodikovu poziciju u Predsjedništvu BiH: Da li je glasanjem u NSRS ugrožen položaj Srpske

Milorad Dodik je prvi put ostao bez podrške dvotrećinske većine, a opoziciono jedinstvo u Srpskoj raspalo se na DNS, čiji su poslanici ostali u skupštinskoj sali, i SDS, PDP i SPS, koji su napustili sjednicu.

Opozicija oslabila Dodikovu poziciju u Predsjedništvu BiH: Da li je glasanjem u NSRS ugrožen položaj Srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

To je najkraći rezime posebne sjednice Narodne skuštine RS na kojoj se u srijedu popodne raspravljalo i glasalo o tome da li će podržati Dodikov veto sa posljednje sjednice Predsjedništva BiH.

Te odluke same po sebi ovaj put nisu toliko važne koliko je važna poruka koju šalje rezultat glasanja. A ona je nakon sjednice otišla u dva pravca – vlast je optužila opozicionare da su krivi što nije bilo dvotrećinske većine, čime su ugrozili RS, dok je opozicija (sa izuzetkom DNS) uzvratila da nije spremna da prati Dodika u njegovom „ludilu“, izgovor tražeći u žestokom ličnom okršaju srpskog člana Predsjedništva BiH sa nekim od opozicionih poslanika.

Političarenje

Negdje između svega toga lebdi najvažnije pitanje: da li je pozicija srpskog člana Predsjedništva, zbog uskostranačkih sukoba, oslabljena do te mjere da više ne može da zaustavi nadolazeće štetne odluke u Sarajevu, što bi moglo da znači ugrožavanje interesa RS!?

– Interes RS jeste ugrožen ovim činom, prije svega iz razloga što su prošle odluke koje su donijeli Željko Komšić i Šefik Džaferović, a koje nisu u skladu sa ustavnim nadležnostima, jer se zadire u oblasti koje uređuje Srpska. Interes je ugrožen, što će se tek vidjeti, kakve probleme ćemo imati kada budemo došli do aneksa sporazuma o graničnim prelazima i kada most u Gradiški bude završen. Ali, najveći problem će biti što će se mehanizmom vitalnog entitetskog interesa početi političariti i svoditi ga na sitne političke igrice, a on je generalno nasušni odgovor kada je RS ugrožena. Ko to nije shvatio, nema pojma o politici, a onaj ko to razumije, a nije to ispoštovao, izdao je interese RS – kaže za Srpskainfo šef Kluba poslanika SNSD, Igor Žunić.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Naglašava da je svaka sjednica NSRS o kojoj se raspravlja o zaštiti vitalnog interesa Republike manifestacija političke snage Narodne skupštine, a tu snagu joj je dao Dejton i Ustav BiH.

– To je najvažniji mehanizam koji srpski narod ima da ne bude preglasan. Rekao sam ranije da kod glasanja po pitanju vitalnog interesa nema pozicije i opozicije, nije važno ko je u te dvije trećine glasova koji treba da zaštite Republiku, nego postoje samo oni koji su za i protiv RS. Očito je da su PDP, SDS i SPS, zajedno sa bošnjačkim partijama u NSRS, pokazali da su spremni zarad sitne politike i dodvoravanja stranom faktoru, koji vuče konce u BiH, po prvi put srušiti najvažniji mehanizam koji Republika Srpska ima – kaže Žunić.

Pročitajte još

Ako misle da su glasali protiv Dodika, dodaje Žunić, grdno su se zeznuli.

– Glasali su protiv Republike, ali i političke snage svakog budućeg srpskog člana Predsjedništva BiH. Ne postoji nikakvo političko, ljudsko, moralno opravdanje za ono šta su učinili izlaskom sa ove posebne sjednice. U istoriji će ostati zapisan ovaj njihov čin i o njemu će se još pisati i govoriti. Veliki broj poslanika opozicije se ne slaže sa ovim potezom, otvoreno su mi rekli to. Imali su strahovit pritisak od svojih šefova kojima su šefovi oni koji žele centralizaciju BiH i što manju političku snagu NSRS – zaključuje Žunić.

“Nema prenosa nadležnosti”

Šef Kluba SDS, Miladin Stanić, tvrdi da su bili spremni da podrže Dodika ukoliko bude „normalan odnos“.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Ali pošto čovjek vršlja i bjesni, mi smo odlučili tako kako smo odlučili. U svim tim odlukama nema ni najmanjeg prenosa nadležnosti sa Srpske na BiH. Tako da tu nije ni bilo ozbiljnih stvari u vezi sa zaštitom vitalnog interesa. Jednostavno, on ima potrebu za svoju predstavu ludila i tako se ponaša. Prema reakcijama medija i ostalog, vidjeli smo da je on gubitnik, i to je to – kaže Stanić za Srpskainfo.

Upitan da odgovori na optužbe vlasti, da je opozicija kriva što je srušena dvotrećinska većina i na taj način ugrožen interes Srpske, Stanić kaže da „oni ne znaju šta rade, ni šta hoće“.

– Oni se ne bave politikom, oni se bave ličnim interesima. Imamo katastrofalno lošije pokazatelje od drugog dijela BiH i neka ih bude sram. Oni nemaju više ništa da kažu, recimo – ovaj segment nam je dobar, zdravstvo, školstvo… Pravnici i inženjeri odavde odlaze da voze kamione na Zapadu, doktori odlaze. Devastirali su društvo. Mi sigurno od sada pa na dalje nećemo pratiti Dodikove gluposti – poručuje Stanić.

Ikebane

Politički analitičar Velizar Antić naglašava da je vlast ta koja je predlagala dnevni red i zakazala vanrednu sjednicu NSRS i tražila podršku opozicije za zaštitu vitalnog nacionalnog interesa. Samim tim, dodaje on, vlast je trebala prije sjednice da sjedne i razgovara sa opozicijom i da nađu zajedničko rješenje.

FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

– Međutim, Milorad Dodik i vladajuće političke partije se ponašaju na taj način da traže podršku opozicije, a da ih prethodno ne konsultuju za mišljenje u vezi sa prijedlozima za koje se traži podrška. Na ovaj način Dodik sebi daje na važnosti i značaju, a opoziciju stavlja u podređen položaj i položaj ikebane. Sasvim je razumljivo zašto opozicija nije pristala da bude ikebana i zašto nije podržala prijedloge – ocjenjuje za Srpskainfo Antić.

Takođe, znajući na koji način se vladajući odnose prema opoziciji, razvijajući narativ da su izdajnici i da to traje već nekoliko godina, dodaje Antić, sasvim je očekivano da ne može ni da računa na njihovu podršku.

– Neće Republika Srpska trpiti nikakve posljedice iz jučerašnjeg neusvajanja prijedloga vlasti jer ni sa jednim usvojenim zaključkom u Predsjedništvu BiH nisu narušeni interesi RS. Sasvim sam uvjeren da će u budućnosti, ukoliko se desi situacija da u Predsjedništvu dođe do grubog kršenja interesa Republike Srpske i preglasavanja, NSRS imati dvotrećinsku većinu da takvu odluku i obori – zaključuje naš sagovornik.

FOTO: PREDSJEDNISTVO BIH
FOTO: PREDSJEDNISTVO BIH

Podsjećamo, Dodik je na Predsjedništvu BiH 18. oktobra glasao protiv svih 10 tačaka, uz obrazloženje da ga na to obavezuju zaključci NSRS. Potom je, prema Ustavu, sazvao posebnu sjednicu NSRS na kojoj je pozvao poslanike da ga ne podrže u četiri tačke, kako bi one mogle da stupe na snagu, jer su od interesa za RS. To je, recimo, bio slučaj sa otvaranjem kancelarije ruske ambasade u Banjaluci, i tu nije bilo problema.

Problem je nastao kada je trebalo potvrditi Dodikov veto u ostalim tačkama, a tu je umjesto 56, bilo samo 54 glasa za, računajući glasove opozicionog DNS.

Antić: DNS najveći gubitnik

Prema tvrdnjama Antića, DNS je najveći gubitnik sjednice jer nije podržao SDS i PDP, već je podržao prijedlog vlasti i na taj način u narodu će biti ocijenjen kao neko ko sjedi na dvije stolice.

– Izgubiće povjerenje onog dijela naroda koji je opoziciono nastrojen, a s druge strane sasvim sigurno ne mogu da računaju na one birače koji podržavaju vlast, jer se sami deklarišu kao opozicija. Ovakvim potezima DNS će samo da gubi povjerenje u narodu i da ostvari slabiji izborni rezultat – smatra Antić.

Prihvati notifikacije