Društvo

VIŠE SE KOCKAMO NEGO ŠTO RADIMO Kladionica iz Čitluka ima VEĆI PROMET od Elektroprivrede RS

Analiza prošlogodišnjeg finansijskog poslovanja kompanija u BiH pokazala je nevjerovatnu stvar, a to je da je jedna sportska kladionica imala veće prihode od većine monopolskih javnih preduzeća.

VIŠE SE KOCKAMO NEGO ŠTO RADIMO Kladionica iz Čitluka ima VEĆI PROMET od Elektroprivrede RS
FOTO SHUTTERSTOCK

Tako je Premier World Sport iz Čitluka imao prihod od 640 miliona KM, čime je zauzeo peto mjesto na ljestvici top deset kompanija po ostvarenim prihodima. Kladionica je po prihodima ostavila iza sebe “BH Telekom”, “Elektroprivredu RS” i mnoge druge velike kompanije.

Saša Trivić, član Udruženja poslodavaca RS, ocjenjuje da su prihodi jedne kladionice sociološko pitanje i da predstavljaju odraz stanja u državi.

Nije normalno da se više kockamo nego što radimo – upozorava Trivić.

Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija
Foto: Siniša Pašalić/RAS Srbija

Njega više zabrinjava to što Republika Srpska ima samo 14 kompanija koje zapošljavaju više od 1.000 radnika, te oko 170 preduzeća sa više od 300 zaposlenih.

– Imamo slabu privredu, uglavnom su to mala i srednja preduzeća sa malim brojem radnika. To znači mala produktivnost i mala profitabilnost – naglašava Trivić.

U prvih deset kompanija u BiH po ostvarenim prihodima samo je jedna iz Republike Srpske, a to je Optima grupa Banjaluka. Po ostvarenoj dobiti su tri iz Srpske – Telekom Srpske, NLB banka Banjaluka i EFT Stanari.

Pročitajte još

Istovremeno, analiza finansijskog poslovanja privrednih društava pokazuje da je privreda ostvarila nešto bolje rezultate nego godinu prije, ali je i dalje opterećena sa nelikvidnošću i fiskalnim i parafiskalnim nametima.

Tako je ukupna neto ostvarena dobit privrede prošle godine bila gotovo 1,5 milijardi maraka ili 15,3 odsto više nego godinu ranije. Istovremeno je neto gubitak smanjen za 36,9 odsto i iznosio je 457,8 miliona maraka.

Ukupni prihodi su povećani za 1,6 milijardi maraka i iznosili su 19,8 milijardi KM, ali su povećani i rashodi za oko jednu milijardu i iznosili su 18,7 milijardi KM.

– Ukupan broj privrednih društava u Republici Srpskoj koja su za 2017. godinu predala finansijske izvještaje Agenciji za posredničke, informatičke i finansijske usluge iznosi 9.917 ili 0,7 odsto više nego u prethodnoj godini – kaže portparol Privredne komore RS Vladimir Blagojević.

On kaže da su privredna društva u Srpskoj prošle godine u prosjeku zapošljavala 160.841 radnika ili 3,2 odsto više u odnosu na 2016.

– Troškovi njihovih bruto zarada i naknada iznosili su oko 2,3 milijarde maraka i povećani su za 4,8 odsto – dodaje Blagojević.

Privreda RS bilježi i povećanje ukupnih obaveza za 4,3 odsto, a koje su na kraju prošle godine iznosile 16,4 milijarde maraka.

– I u prošloj godini problem privrede je nizak koeficijent tekuće likivdnosti koji iznosi 1,05, mada je nešto veći u odnosu na prethodne dvije godine. Ako se uzme u obzir da je normalan koeficijent za održavanje tekuće likvidnosti između 1 i 2, jasno je da je privreda Srpske na marginama održavanja tekuće likvidnosti – upozorava Blagojević.

Najveći broj privrednih društava u Srpskoj bavi se trgovinom (gotovo 30 odsto) i prerađivačkom industrijom (oko 20 odsto).

U budžet od igara na sreću 150.000 KM

Priređivači igara na sreću u Srpskoj prosječno godišnje isplate oko 880.000 maraka dobitaka igračima i to za dobitke koji su veći od 1.000 KM. U protekle tri godine u prosjeku u budžet Srpske po osnovu poreza od igara na sreću godišnje se slivalo oko 150.000 maraka, a porez su obavezni priređivači da uplaćuju po isplati dobitka.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu