Svijet

UKLANJA PREPREKE Tužilac koji je vodio istragu protiv Trampovog advokata ODLAZI SA FUNKCIJE

Američki okružni tužilac za Menhetn Džefri Berman odlučio je da ode sa funkcije nakon što je dobio uvjerenja da će se sve istrage koje je započeo o saradnicima predsjednika Donalda Trampa biti nastavljene.

UKLANJA PREPREKE Tužilac koji je vodio istragu protiv Trampovog advokata ODLAZI SA FUNKCIJE
FOTO: DOUG MILLS/POOL/EPA

Visokopozicionirani federalni tužilac, čija je kancelarija vodila istragu o ličnom advokatu predsjednika Amerike Donalda Trampa, Rudolfu Đulijaniju, prvobitno je odbio da podnese ostavku, nakon što je administracija nenajavljeno objavila da će ga smijeniti.

Dramatični obrt samo je poslednji u nizu neobičnih poteza sekretara za pravosuđe Vilijama Bara, za koje kritičari smatraju da imaju za cilj političku korist Trampa i da podrivaju nezavisnost Sekretarijata za pravosuđe.

Slučaj koincidira i sa željom Trampa da ukloni zvaničnike za koje se smatra da ga ne podržavaju u potpunosti, prenosi Glas Amerike i podsjeća da je američki predsjednik posljednjih nedjelja otpustio nekoliko ključnih ljudi agencija, uključujući onog koji je igrao ključnu uliogu u procesu impičmenta prošle godine.

Tramp se distancirao od ovog slučaja i rekao je da je odluka o smeni Bermana, “isključivo u rukama ministra pravde Vilijama Bara”.

Bar je u petak izdao neočekivano saopštenje, u kome je naveo da tužilac na Menhetnu odlazi sa funkcije i da će nominovati predsednika Komisije za bezbednost i razmenu Džeja Klejtona na to mjesto.

Berman, koji je na čelu uticajne kancelarije koja istražuje slučajeve teškog terorizma, finansijske malverzacije Vol strita i korupciju u vladi, naveo je da je za Barovu odluku saznao iz medija i da neće otići bez pogovora.

Nisam podnio ostavku i nemam namjeru da dam ostavku na moju funkciju. Napustiću ovo mjesto kada kandidat koga imenuje predsjednik bude potvrđen u Senatu. Do tada, naše istrage se nastavljaju bez odlaganja ili prekida – rekao je tada Berman.

Od kada je postavljen na to mjesto u januaru 2018, Berman se bavio ličnostima iz Trampove okoline.

Njegova kancelarija je vodila istragu protiv Majkla Koena, Trampovog bivšeg ličnog advokata, optužila dva Đulijanijeva saradnika i pokrenula istragu o Đulijanijevoj umješanosti u pokušaje da se iskopa prljav veš Trampovih protivnika u Ukrajini.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu