Društvo

Ombudsman za zaštitu potrošača poručio: Građani BiH sa svojim primanjima NE MOGU "SPOJITI" od prvog do prvog

Zbog sve većeg nerazmjera između prihoda i troškova života građani BiH sa svojim prosječenim primanjima ne mogu preživjeti od prvog do prvog, rekao je ombudsman za zaštitu potrošača u BiH Saša Marić.

Ombudsman za zaštitu potrošača poručio: Građani BiH sa svojim primanjima NE MOGU "SPOJITI" od prvog do prvog
FOTO: THE INDEPENDENT/YOUTUBE

On je ocijenio da bez bržeg napretka na putu prema Evropskoj uniji, građani BiH još godinama neće vidjeti značajnije promjene i rast primanja i prava.

– Potrošačka korpa ovih dana premašuje dvije prosječne plate u FBiH, što jasno prikazuje da ako se i zanemari činjenica nezaposlenosti i ‘idealizuje’ situacija da svaka porodica ima zaposleno dvoje ljudi, svejedno četveročlana porodica ne može sa svojim prosječnim primanjima ‘spojiti’ od prvog do prvog – ističe Marić.

Upitan mogu li građani BiH uopšte preživjeti kad se uporedi prosječna plata s potrošačkom korpom, kratko je kazao da ne mogu. Dodao je kako je pandemija korona virusa dodatno uticala na životni standard građana.

– Rast cijena proizvoda i usluga, neizvjesnost njihove dostupnosti, prolongirani rokovi isporuke, reklamacije i sl. na potrošače su se negativnog odrazili. Nažalost, problem nije ni blizu samo u BiH, već je globalnog karaktera i potrajat će još minimalno cijelu 2021. godinu – istakao je ombudsman za zaštitu potrošača u BiH, prenosi Kliks.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu