Društvo

A KO TO ODMARA? Gazda im dozvolio čak dva slobodna popodneva za 1. maj

Iako su proteklih dana javnosti upućeni brojni pozivi da se radnicima u trgovinama i drugim uslužnim djelatnostima za Međunarodni praznik rada da slobodan dan, te iako je i premijer Kantona Sarajeva Edin Forto uputio apel poslodavcima da svojim radnicima omoguće da ne rade bar 1. maja, u realnom životu ove inicijative ostaju samo uzaludni pokušaji.

A KO TO ODMARA? Gazda im dozvolio čak dva slobodna popodneva za 1. maj
FOTO: DEJAN BOŽIĆ/RAS SRBIJA

To dokazuje i natpis na vratima jedne od najprometnijih trgovina u Novom Sarajevu čiji će radnici, umjesto slobodnog dana, raditi i 1. i 2. maja, uz “privilegiju” radnog vremena do 15 sati, piše Buka.

Valjda je procjena poslodavca da je slobodno popodne sasvim dovoljno zaposlenima koji inače rade najduže u ovom dijelu Sarajeva čak do 23 sata preko sedmice i nešto kraće svakog vikenda u mjesecu.

Foto: Screenshot Buka
Foto: Screenshot Buka

Istina je da aktuelni zakon dozvoljava rad i praznikom, ali i vrlo jasno propisuje da radnici koji rade praznikom budu dodatno plaćeni za svoj rad. Ali da li se poslodavci pridržavaju ove zakonske obaveze?

Stoga je premijer KS najavio akciju Kantonalne uprave za inspekcijske poslove, koja će 1. i 2. maja biti na terenu i sankcionisati one koji ne provode zakon, odnosno one koji ne isplaćuju radnike za njihov rad u vrijeme praznika, ili druge dane za koje je propisano da su neradni dani.  To je potvrdio i direktor Kantonalne uprave za inspekcijske poslove Fahir Halilović koji je kazao da će inspekcija rada, tržišno-turistička, sanitarna, veterinarska, inspekcija zaštite životne sredine, saobraćajna inspekcija, biti na terenu i evidentirati sve trgovine, objekte, štandove, nelegalne prijevoznike.

U sklopu borbe za prava radnika u BiH, 29. aprila, tačno u podne, počeo je i onlajn protest „Slobodni za praznike!“ kojeg organizuje Sindikat trgovine i uslužnih djelatnosti Bosne i Hercegovine. Iz STBIH su pozvali sve bh. građane da klikom na stranicu www.slobodnizapraznike.com  ostave svoj komentar i potpišu online peticiju upućenu premijeru Federacije BiH Fadilu Novaliću.