Biznis

Aćić: Može se očekivati povećanje podsticaja za preduzeća u Srpskoj

Direktor Unije udruženja poslodavaca Republike Srpske Saša Aćić izjavio je danas Srni da će preduzeća u Srpskoj dobiti od Vlade u ovoj godini podsticaje od oko 14 miliona KM, čime su za sada zadovoljni, a očekuje se da će od sljedeće godine biti još veći zbog porasta zaposlenosti i povećanja konkurentnosti domaćih kompanija.

Aćić: Može se očekivati povećanje podsticaja za preduzeća u Srpskoj
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Aćić je naveo da će Ministarstvo privrede i preduzetništva u ovoj godini dodijeliti preduzećima subvencije od oko 10 miliona KM za rast plata i oko četiri miliona KM za tehnološki razvoj kompanija, za šta se prijavilo oko 260 preduzeća.

– Imamo obećanje premijera Republike Srpske Radovana Viškovića da će podsticaji za tehnološki razvoj biti dodijeljeni svakom preduzeću koje se prijavi i koje bude ispunjavalo propisane uslove, te se može očekivati da taj iznos bude povećan i na pet do šest miliona KM – rekao je Aćić.

On je naglasio da bi u narednom periodu bilo izvijesno da se i dalje i još u većem iznosu podržavaju preduzeća koje se razvijaju, i u pogledu rasta broja zaposlenih i tehnološkog razvoja.

– Očekujemo da će u narednom periodu biti na raspolaganju i više sredstava za kompanije koje vuku, u tehnološkom smislu, privredu Republike Srpske – rekao je Aćić.

On je ukazao da su podsticaji neophodni da bi domaća preduzeća bile konkurentna, posebno sa kompanijama iz regiona – Srbije i Hrvatske, jer i te firme, takođe, imaju značajne podrške svojih država.

Aćić je rekao da je Unija udruženja poslodavaca kontinuirano u komunikaciji i sa Vladom i sa Ministarstvom privrede i ostalim ministarstvima, da se prati razvoj situacije i da postoje određene šanse da domaća preduzeća izvuku neke koristi iz “ekonomskog rata” koji se vodi između EU i Kine, sa jedne strane, i SAD i Kine, sa druge strane.

Pročitajte još

– Smanjenjem tih lanaca snabdijevanja imamo šansu da više uposlimo naše kapacitete i može doći i do rasta plata i do tehnološkog razvoja preduzeća i moramo prilagođavati i sistem podsticaja daljoj situaciji koja se bude razvijala na tom području – ocijenio je Aćić.

Kada je riječ o poslovnom okruženju u Republici Srpskoj, Aćić je naveo da je ključno smanjenje oporezivanja rada i neporeskih parafiskalnih opterećenja na poslovanje, istakavši da očekuje značajnije smanjenje tih nameta.

Mora se, takođe, kako je ukazao, odlučnije krenuti i sa reformom obrazovnog sistema i njegovog prilagođavanja potrebama tržišta rada i tehnološkog privrednog razvoja.

– To su tri ključne reforme koje moramo u narednom periodu odlučnije sprovesti i na taj način osloboditi značajnije resurse naše ekonomije i učiniti je konkurentnijom, a sve sa ciljem otvaranja novih radnih mjesta na kojima se može stvoriti više nove vrijednosti – istakao je Aćić i dodao da bi na taj način došlo i do povećanja plata, a spriječio bi se i odliv stanovništva sa ovih područja.

Prihvati notifikacije