Svijet

AFERA UZDRMALA ITALIJU Vakcine protiv gripa naručili preko zubarske ordinacije

Nakon što je dnevni list Il Fato Kotidijano u svom članku opisao pozadinu pokušaja kupovine vakcina protiv grupa, italijanska policija je otvorila istragu i već izdala nalog za prve kazne.

AFERA UZDRMALA ITALIJU Vakcine protiv gripa naručili preko zubarske ordinacije
FOTO: ETTORE FERRARI/EPA

Naime vlasti sjeverne regije Lombardija su naručile vakcinu, ali je Il fato Kotidijano otkrio da je lijek proizveden u Indiji, naručen je preko turskog posrednika, a sve zahvalujući preporuci “kineskog prijatelja”.

Kako piše list, 150 hiljada doza vakcine vlasti regije Lombardija su naručile preko male zubarske ordinacije iz Bolcana koja, utvrdila je policija, nije bila upisana u registar firmi za promet ovakvkim medicinskim preparatima.

Istraga se nastavlja ali je za sada zubarska ordinacija kažnjena sa 6.000 evra, jer se upustila u posao za koji nije bila ovlašćena.

List koji je otkrio aferu Il fato Kotidijano piše kako je ovo samo najnovija u nizu afera i pogrešnih poteza koje je regionalna vlast Lombardije, sačinjena od stranaka desnog centra, napravila u vrijeme pandemije kovida-19.

U Italiji prema vijestima koje stižu od ljekara sa terena nedostaju vakcine protiv gripa, podsjeća list Il fato Kotidijano.