Regioni

AGONIJA RADNIKA ŽITOPROMETA Posao im zagarantovan još samo MJESEC DANA

Bijeljinski “Žitopromet” više od pola godine ne radi, a preduzeće radnicima duguje 10 plata i doprinose za penzijsko i zdravstveno osiguranje.

AGONIJA RADNIKA ŽITOPROMETA Posao im zagarantovan još samo MJESEC DANA
Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

Iako im poslovodstvo mjesecima obećava da će konsolidovati rad preduzeća, ugovor o radu su im produžili samo za mjesec dana. Radnici, njih 127, nakon toga, tvrde, gube sva zakonska prava, te traže da im se što prije izmire dugovanja, a višegodišnja agonija završi.

Jedino rješenje je promjena vlasničke strukture u “Žitoprometu”, jer je očigledno da sadašnji vlasnik nema rješenja za naše probleme, tvrdi predsjednik Sindikata AD “Žitopromet Bijeljina”, Dušan Tomić.

Obećali su da će nam do isteka ugovora riješiti status i izmiriti  dugove, ali ništa od toga. Obraćali smo se lokalnim i republičkim nadležnim institucijama. Niko ništa nije konkretno preduzeo. Svjesni smo da je ovo privatni kapital, ali je nedopustivo da se preduzeće baci na koljena – kaže predstavnik sindikata.

Foto Slađana R. Mrkonjić/RAS Srbija

On podsjeća da je ova firma od ogromnog značaja za Semberiju, ali i cijelu Srpsku.

– Zar da poljoprivrednici izvoze pšenicu za Tursku, a da naši pogoni zjape prazni – pita Tomić.

Zaposleni neće odustati od svojih prava. Od poslovodstva i nadležnih očekuju da preduzmu sve kako bi ovo preduzeće, nekada jedno od uspješnijih u BiH, nastavilo sa otkupom i preradom pšenice i drugih žitarica.

Mirko Ilić u “Žitoprometu” radi 17 godina.

– Sramota je ovo za sve koji su dozvolili da se ovakva firma upropasti. Većina nas živi od ove plate, školujemo djecu, plaćamo kredite, a sad nemamo ni zdravstveno osiguranje. Oni koji su pošteno radili čitav radni vijek sada ne mogu da odu u penziju – kaže ogorčeni radnik.

Vlasnik ove mlinsko-pekarske firme Slobodan Pavlović kaže da se rješenje za preduzeće još traži.

– Imamo dva zainteresovana kupca iz Bijeljine i jednog iz Amerike. Ako se proda dobićemo svi, ako se ne proda radnici će dobiti što ih sljeduje jednog dana – rekao je Pavlović.

Kapacitet preduzeća za skladištenje, sušenje, preradu žitarica i proizvodnju pekarskih proizvoda i stočne hrane je 25.000 tona pšenice.

Ovo preduzeće od ogromnog je značaja i za semberske poljoprivrednike. Boško Radić ima oko 400 dunuma pod pšenicom. Rod je do sada skladištio u magacine ovog preduzeća.

– Vidite kakva je ova godina. Zbog stalnih kiša očekujemo da pšenica bude vlažna i da ne bi propala mora se sušiti. Sušaru tog kapaciteta ima samo “Žitopromet”. A ako oni svoje kapije zatvore za nas, semberski poljoprivrednici će biti u teškom položaju – kaže Radić.

Nekad lider na tržištu BiH

Bijeljinski “Žiopromet” je od osnivanja 1961. godine bio lider na tržištu BiH, o čemu svjedoče brojna priznanja, pehari i medalje na domaćim i međunarodnim sajmovima. Od 2002. posluje kao akcionarsko društvo u okviru kompanije “Slobomir”.

Kako će biti okončana sudbina ove firme biće poznato nakon isteka jednomesečnog ugovora. Radnici najavljuju da će čekati strpljivo 1. juli, a ako do tada ne budu dobili odgovore na sva pitanja, preduzeće radikalnije mjere.

Scroll Up