Kolumne

Horor u školi

„Ćao đaci, škola se kreči!“ Ovaj stari, simpatični frazem mnoge će podsjetiti na ljetnji raspust, kad učenici radosno istrče iz učionica, a u škole ulaze – majstori. Da okreče, da poprave što se pokvarilo, da staro zamijene novim, da bi đake, kad se s jeseni vrate, dočekala čista, mirisna i pod konac skockana škola.

Horor u školi
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

U mnogim semberskim školama godinama se nije radilo tako, pa su školske zgrade, stare i po 70 godina, oronule i zapuštene. Učenici se smrzavaju, dok rješavaju matematičke zadatke za vrat im kaplje kiša, moraju dobro paziti gde staju, da ne bi polomili noge na trulim podovima.

Upozoravali smo i ranije: u bogatoj Semberiji, u drugom najvećem gradu u Srpskoj, u 12 škola u učionicama se loži vatra, u pećima na drva i ćumur. Dvije škole imaju vanjske toalete. U pet škola učionice prokišnjavaju. U jednoj školi klupe i stolice su stare 70 godina.

I šta se desilo kada smo sve to objavili i kada su svjetlost dana ugledale fotografije koje svjedoče da mnoge semberske škole podsećaju na kulisu za horor film? Nije se desilo ništa. Niko se nije ni počešao!

Dakle, ćao đaci, ali škola se ne kreči! Ćao đaci i ko vam šmirgla uši! I dalje se smrzavajte, gušite u dimu i memli, a ako vam se ne sviđa, eno vam inostranstva!

Nešto se, kao, počelo rješavati, ali sporo i nedovoljno. Raspust samo što nije, a još nije obezbijeđen novac ni za sanaciju škola koje su u najgrđem stanju. A gdje su još tenderi, pa izbor izvođača, pa potpisivanje ugovora. Dok se sve to obavi eto septembra i prođe voz.

Pročitajte još

Iz Ministarstva prosvete RS su obezbijedili cijelih 180.000 KM koji će biti podijeljeni na dvije škole. Ostali ove godine neće doći na red. Iz Gradske uprave još nisu sačinili ni listu prioriteta.

A i to što uloži u škole, Grad Bijeljina će uložiti kroz međunarodni projekt i uz pomoć švajcarskog „Karitasa“. Eto, ni škole ne možemo da uredimo sami! I za to kamčimo milostinju katoličkog dobrotvornog društva.

Ali, najava ovog projekta mnoge je prosvetare obradovala. Kako reče direktorka jedne škole, samo kad dođu stranci posao se obavi kako treba; sa našima ne vrijedi tikve saditi.

Eto, prosvjetari u srpskoj Semberiji više vjeruju švajcarskim katolicima, nego Srbima iz SDS i SNSD.

Prihvati notifikacije