Digitalna Srpska

AMAZON PREDSTAVIO KUĆNI DRON Leteća kamera podiže nadzor na potpuno nov nivo (VIDEO)

Kompanija Amazon predstavila je kućni dron koji će se brinuti za bezbjednost, ali i s kojim će korisnici moći provjeriti jesu li prozori zatvoreni, a uređaji isključeni.

AMAZON PREDSTAVIO KUĆNI DRON Leteća kamera podiže nadzor na potpuno nov nivo (VIDEO)
FOTO: RING/YOUTUBE/SCREENSHOT

Da li vam se dogodilo da ste se, nedugo nakon što ste izašli iz kuće, zapitali jeste li ugasili peglu ili šporet, odnosno jeste li zatvorili prozor? Kada se takve stvari dogode, najčešće se morate vratiti i sve još jednom provjeriti ili možete provesti dan na poslu i nadati se da je ipak sve zatvoreno i ugašeno, te da vas kad se vratite kući neće dočekati neugodna iznenađenja.

Amazon, tj. njihova kompanija Ring, pobrinula se da se više nikada nećete morati vratiti kući jer sve što želite pregledati moći ćete napraviti s udaljenog mjesta, brzo i jednostavno. Njihov, kako su ga nazvali, najambiciozniji uređaj dosad jest kućni dron nazvan Always Home Cam. 

Smješten je u posebnom postolju, a kada ga vlasnici “pozovu” putem mobilne aplikacije, on će poletjeti po kući i pogledati sve što ih zanima. S obzirom na to da ima kameru, vlasnici kuće moći će pratiti njegovo kretanje i sve što snima s ekrana mobilnih uređaja.

Takođe, moguće je i programirati dron kako bi poletio u neko određeno doba dana, a odmah će reagirovati ako se u stanu aktivira Ring alarm s upozorenjem na provalu – tada će poletjeti u tu prostoriju i obavijestiti vlasnika.

Iz Ringa kažu kako korisnici koji žele maksimalnu sigurnost svojih kuća moraju postavljati kamere u sve prostorije, a s Alway Home Camom jednostavno će riješiti taj problem jer će im biti dovoljan samo dron s kamerom. Što se tiče opasnosti za ukućane i kućne ljubimce, oni se ne bi trebali bojati elisa jer su one na dronu skrivene. Takođe, kada je na postolju, kamera je prekrivena pa neće moći snimati prostoriju u kojoj se nalazi, a kako prilikom leta dron “zuji”, to bi trebala biti garancija da se neće iskorištavati za neko tajno snimanje po kući.

Kada se jednom pojavi na tržištu, njegova cijena trebala bi iznositi 250 dolara, ali pitanje je kada će biti dostupan jer će, prije nego što bude pušten u prodaju u SAD, morati dobiti odobrenje Federalne komunikacijske komisije, piše Zimo.