Biznis

Isporuka u roku od jednog sata: Amazon će dronovima dostavljati lijekove na kućnu adresu

Kompanija Amazon saopštila je danas da kupci u gradu Koledž Stejšn u Teksasu od sada mogu da dobiju lijekove na recept uz pomoć dronova, koji će im isporučiti medikamente u roku od jednog sata od naručivanja.

dron leti
FOTO: ALEKSANDAR GOLIĆ/RINGIER

Programirani dron će doletjeti na adresu kupca, spustiti se na visinu oko četiri metara i ispustiti zaštićeni paket sa lijekovima, prenosi AP.

Amazon kaže da će kupci moći da biraju između više od 500 lijekova, među kojima su uobičajena sredstva za stanja poput gripa ili upale pluća, ali ne i kontrolisane supstance.

Pročitajte još

Kalifornijska kompanija tvrdi da će njeni dronovi letjeti na visini od čak 120 metara prije nego što su počnu da se spuštaju do kuće kupca, a prije ispuštanja paketa sa visine će provjeriti da li se u zoni isporuke nalaze djeca, kućni ljubimci ili bilo koja druga prepreka.

Amazonovo odjeljenje Prajm Er počelo je u decembru da testira isporuke običnih predeta za domaćinstvo dronom u gradovima Koledž Stejšn i kaliforijskom Lokfordu.

Neke kompanije su i ranije izrazile želju da koriste dronove u komercijalne svrhe, ali nailaze na prepreke od strane američkih regulatora koji žele da se uvjere u bezbjednost korišćenja dronova.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije