Svijet

Ambasador Ukrajine jasan “Države EU moraju biti spremne na ekonomske žrtve zbog Rusije”

Ukrajinski premijer pri Evropskoj uniji Vsevolod Čencov izjavio je za Euronjuz da zemlje Evropske unije moraju biti spremne na ekonomske žrtve zbog zabrane uvoza ruske nafte.

Ambasador Ukrajine jasan “Države EU moraju biti spremne na ekonomske žrtve zbog Rusije”
FOTO: JULIEN WARNAND/EPA

Prijedlog Evropske komisije u vezi s embargom na rusku naftu znači postupno ukidanje uvoza ruske sirove nafte kroz šest mjeseci i svih rafiniranih naftnih derivata do kraja 2022.

Potrebno im vrijeme

Mađarska, Slovačka, Češka i Bugarska traže izuzeće iz embarga na rusku naftu. Tvrde da im je potrebno vrijeme za prilagođavanje energetskih sistema, ali i za pronalazak sigurnog dobavljača energenata.

– Do sada je EU bila prilično ujedinjena po pitanju sankcija. Nadamo se da će ova kriza embarga na naftu biti prevladana. Oni koji donose odluke u Mađarskoj i drugim zemljama razumiju što se događa u Ukrajini. Sami mogu vidjeti nivo zločina u Kijevu i drugim gradovima. Kako bi zaustavile Rusiju, države članice također trebaju biti spremne na određene žrtve, uključujući i ekonomske – rekao je Čencov u intervjuu za EuroNjuz.

Čencov kaže da je važno da Rusija ostane bez novca po pitanju energenata.

– Čuli smo da će embargo na naftu, ako se uvede, stupiti na snagu za nekoliko mjeseci. Možda bliže kraju godine. To znači da će Rusija za ovo razdoblje nastaviti s primanjem velikog novca od Evropske unije. Svaki paket sankcija je učinkovit i pojačava pritisak na Rusiju, ali to nije dovoljno – kazao je.

Članstvo u EU

Čencov kaže da je važno da Ukrajina postane kandidatkinja za članstvo u EU te da je njegova zemlja odlučna u tome.

Pročitajte još

– Ukrajini je potreban status zemlje kandidatkinje za članstvo u EU, jer je to za nas egzistencijalno pitanje. Rusija je dovela u pitanje pravo ukrajinskog naroda da postoji, što se odnosi i na ukrajinsku državu. Dodjela statusa kandidatkinje za članstvo u EU dobro bi uticala na moral i psihu našeg naroda i vojske. To je svojevrsno priznanje Ukrajine kao evropske zemlje. Postali bismo dio porodice drugih evropskih država. Bila bi to simbolična gesta i važna politička odluka – komentarisao je i dodao da se pita koja bi druga evropska država osim Ukrajine izdržala takav pritisak Rusije, piše Avaz.

Pojasnio je da ne misli na vojnu sposobnost drugih evropskih zemalja, nego na izdržljivost po pitanju određenih sektora kao što su bankarski, prometni i finansijski, navodi Euronjuz.

Prihvati notifikacije