Politika

Ambasador Velike Britanije o rješenju za Kosovo "Vjerujem da je ljudima ovdje dosta ratova za nekoliko života"

Očigledno je da ne postoji lak odgovor za kosovsko pitanje, ali će on u konačnici zahtijevati teške izbore i spremnost na kompromise i to da se pregovarači stave u poziciju druge strane, izjavio je ambasador Velike Britanije u Srbiji Edvard Ferguson.

Ambasador Velike Britanije o rješenju za Kosovo "Vjerujem da je ljudima ovdje dosta ratova za nekoliko života"
FOTO SINIŠA PAŠALIĆ/RAS SRBIJA

Kao pregovarač, mislim da je važno da se stavite u poziciju druge strane. Za ljude na Kosovu to znači da prihvate da Srbija ima legitimnu zabrinutost za bezbjednost srpskih zajednica na sjeveru Kosova i za zaštitu srpskog kulturnog naslijeđa – objasnio je Ferguson.

– Za ljude u Srbiji to znači da prihvate da je Kosovo dom za 1,7 miliona Albanaca koji ne žele da budu dio Srbije. Uz razumijevanje može doći do povjerenja, a sa povjerenjem može se doći do kompromisa – naglasio je Ferguson.

Pročitajte još

“Podržali smo pregovarački proces”

Ferguson podsjeća da su u martu predsjednik Srbije Aleksandar Vučić i premijer Kosova Aljbin Kurti postigli sporazum da normalizuju odnose između Beograda i Prištine.

– Mi smo u potpunosti podržali pregovarački proces pod pokroviteljstvom EU i SAD. Svi smo se nadali da ćemo do sada vidjeti neke konkretne, pozitivne korake napred, koji bi pomogli da se umanje tenzije između Srbije i Kosova. Umjesto toga, vidjeli smo podizanje tenzija – predočio je on.

Prema riječima Fergusona, vlade u Beogradu i Prištini moraju jače da rade na smirivanju situacije.

Komentarišući naslovnicu jednog od medija „Britanski plan za Kosmet – rat?“, Ferguson navodi da se radi o potpunoj besmislici i da niko u ovom regionu ne bi trebalo olako da upotrebljava riječ „rat“.

“Verujem da je ljudima dosta ratova”

– Vjerujem da je ljudima u Srbiji, kao i njihovim susjedima, bilo dosta ratova za nekoliko života. Takođe se nadam da čitaoci u Srbiji umeju da naprave jasnu razliku između lažnih vijesti i dezinformacija, s jedne, i profesionalnog i odgovornog novinarstva, s druge strane, istakao je britanski diplomata.

Na pitanje o izjavama predsjednice Odbora za spoljne poslove parlamenta Velike Britanije Ališe Kerns o Srpskoj pravoslavnoj crkvi, Ferguson objašnjava da ona kao poslanik ima pravo da iznese svoje lične stavove, koji ne predstavljaju zvanične stavove britanske vlade.

Kfor je potvrdio da oni nemaju dokaze da je Srpska pravoslavna crkva uključena u šverc oružja iz Srbije na Kosovo, a nemamo ih ni mi, zaključio je Ferguson, prenosi N1.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije