Politika

"RAZGOVOR O DALJNJEM PUTU" Lajčak tokom sastanka sa Vučićem dobio jasniju sliku o narednim koracima Srbije

Specijalni izaslanik EU za dijalog Beograda i Prištine Miroslav Lajčak izjavio je danas da je tokom sastanka sa srpskim predsednikom Aleksandrom Vučićem sa njim razgovarao o daljem putu dijaloga, uključujući potrebu za održavanjem novih lokalnih izbora uz učešće Srba i povratak dijalogu o normalizaciji odnosa između Beograda i Prištine.

Miroslav Lajčak i Aleksandar Vučić
FOTO: ANDREJ CUKIC/EPA

Nastavio sam svoju posjetu susretom sa predsjednikom Srbije Aleksandrom Vučićem. Imali smo iskren i otvoren razgovor o daljem putu, uključujući potrebu za novim lokalnim izborima uz učešće kosovskih Srba i povratak dijalogu. Sastanak i putovanje pomogli su da se se stekne jasnija slika o narednim koracima, napisao je Lajčak na svom nalogu na Tviteru.

Predsjednik Vučić je nakon razgovora poručio da je tokom sastanak upozorio da su Srbi na KiM izložen ”najžešćoj torturi i progonu u posljednjih 15 godina”.

– Još jednom sam upozorio na to da je srpski narod na KiM izložen najžešćoj torturi i progonu u posljednjih 15 godina i ponovio zahtjeve za poštovanje njihovih prava i bezbjednosti. Pozvao sam međunarodnu zajednicu da se konkretnije angažuje po svim tim pitanjima – naveo je predsjednik Srbije na svom Instagram nalogu.

Lajčak se prethodno sastao sa premijerom privremenih prištinskih institucija Aljbinom Kurtijem, predsjednicom institucija Vjosom Osmani, a razgovarao je i sa komandantom Kfora, generalom Anđelom Mikeleom Ristučom i šefom Delegacije EU u Prištini Tomašom Suniogom, piše Blic.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije