Politika

"Ambasadori sprovode POLITIKU SVOJE DRŽAVE" Diplomate o prekidu saradnje s ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH

Od toga da će vladajuća koalicija u Srpskoj razmotriti svoj dalji odnos s Amerikom do toga da se prekida dalja saradnja s američkim ambasadorom u BiH Majklom Marfijem jer se „odmetnuo“.

"Ambasadori sprovode POLITIKU SVOJE DRŽAVE" Diplomate o prekidu saradnje s ambasadama SAD i Velike Britanije u BiH
FOTO: SRNA

Ovo su informacije koje je javnost Srpske u proteklih 10 dana mogla da čuje od predsjednika Republike i lidera SNSD Milorada Dodika, koji je u utorak poručio da će vlast i dalje sarađivati s Amerikom, ali ne i s njenom ambasadom u BiH.

Priča o prekidu saradnje pokrenuta je prije dvije sedmice kada je Dodik javno saopštio da će predložiti „vladajućoj koaliciji da se razmotri dalji odnos Srpske prema SAD, bez obzira kolika su oni sila i šta iza njih stajalo“.

– Mislim da ćemo mi u narednom periodu definisati naš definitivan odgovor na njihovo ponašanje – rekao je tada Dodik.

Selektivni prekid?!

Ubrzo nakon toga odluka je „pala“ – prekida se saradnja s američkim i britanskim diplomatama u BiH. Dodik je ovih dana pojasnio da to, ipak, ne znači i prekid saradnje s Amerikom.

– Niko nije prekinuo saradnju s Amerikom. Od početka je bilo da prekidamo saradnju s američkim ambasadorom, koji pravi smutnju ovdje u BiH i njegovim osobljem koji su, najčešće, domaći ljudi, od kojih je preko 90 odsto zaposleno iz Sarajeva, Bošnjaka, koji kreiraju ovdje politike američke ambasade. I naravno, prekidamo saradnju s izaslanikom Gabrijelom Eskobarom, koji je došao, isto tako, ovdje, da lomi stvari. Sve ostale redovne sastanke ćemo održavati. Niko neće zadržati bilo koji sastanak. Mi poštujemo Ameriku i američki narod ali ne poštujemo američkog ambasadora koji se odmetnuo iznad stavova svoje direkcije i pokušava da kreira ovdje neka svoja rješenja – rekao je Dodik.

Može li, zaista, diplomata neke uređene države, u konkretnom slučaju Amerike i Velike Britanije, da radi samostalno, mimo instrukcija svoje države? Drugim riječima, da li je moguće da ambasador, mimo konsultacija sa svojom vladom, donosi samostalno političke odluke ili on samo sprovodi zvanične odluke svoje države.

Uloga ambasadora

Istoričar i bivši diplomata Slobodan Šoja ističe da se to može dogoditi samo ambasadorima geopolitički objektivno nebitnih zemalja koje prolaze unutrašnje trzavice.

FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA
FOTO: USTUPLJENA FOTOGRAFIJA

– Međutim, ambasadori geopolitički velikih i veoma važnih zemalja to sebi ne mogu dopustiti. Uz to, ambasadori SAD i Velike Britanije ne mogu zvanično ništa važno saopštiti a da to ne odobri Vašington i London. Ambasador je opunomoćeni predstavnik svoje države i u njemu nikad ne treba gledati pojedinca već cijelu državu – ističe Šoja za Srpskainfo.

Dodaje da su zbog toga neznalačke i neozbiljne Dodikove izjave da prekida saradnju samo sa ove dvije ambasade u Sarajevu, jer prekid s ambasadom podrazumijeva prekid sa svim američkim i britanskim zvaničnim licima. Šoja kaže da bi Dodik to trebao znati.

– Ako ne zna, to bi mu neko treba kazati, a ako zna, što je vjerovatnije, onda je ova odluka veoma neodgovorna i može imati veoma loše posljedice. Ne po Dodika već po narod i po Republiku Srpsku – upozorava Šoja.

“Tragikomično”

Na pitanje da li se može prekinuti saradnja s ambasadom jedne države i istovremeno tvrditi kako to nije prekid saradnje s navedenom državom, Šoja ističe da je zvanično „to apsolutno nemoguće, a privatno to može raditi ko god želi“.

Pročitajte još

On pojašnjava da se i njemu dogodilo da je svojevremeno, „iako ubijeđeni frankofil”, prekinuo saradnju s Ambasadom Francuske u Sarajevu dok je na njenom čelu bio jedan ambasador koji ga je lično povrijedio.

– Sa dolaskom nove ambasadorke sve se obnovilo. Nisam pravnik, ali zaista ne bih mogao razumjeti na koji se pravni osnov može pozvati Vlada Republike Srpske da donese odluku kojom se prekidaju odnosi sa dvije ambasade. To je tragikomično. Jedino država može prekinuti odnose, ali nikad s ambasadom, već sa državom, i to se zove prekid diplomatskih odnosa. To su preozbiljne stvari s kojima se nije mudro igrati – navodi Šoja.

Guranje u ponor

Dodaje da najviše što se može uraditi jeste preporuka na privatnoj osnovi, ali ne na sjednici Vlade. To se može, kako objašnjava Šoja, uraditi suptilno i poluzvanično, iako je i to nepreporučivo, jer je sto odsto kontraproduktivno.

– Mene lično više zabrinjava što visoki zvaničnici iz Srpske svoju vlastitu frustriranost, nemoć, glupost i sve dublji ulazak u slijepu ulicu ne drže samo za sebe. Oni na bijedan način kompromituju građane Srpske i pokušavaju ih sa sobom uvući u ponor koji sami kopaju, nadajući se da će u ponor propasti samo narod, a da će se oni na vrijeme izvući, kao i svaki put dosad. Duboko su nas zakovali, a sebi ruke još nisu vezali, pa se očekuje da potonemo još dublje – zaključuje Šoja.

Bivši šef jugoslovenske diplomatije i bivši ambasador Jugoslavije u UN Vladislav Jovanović, takođe, potvrđuje da ambasadori samo sprovode zvaničnu politiku svoje vlade.

FOTO: N1/RAS SRBIJA
FOTO: N1/RAS SRBIJA
Vladislav Jovanović

On pojašnjava za Srpskainfo da je ambasador istureni službenik i nije kreator neke politike već samo sprovodi politike koja postoji u njegovoj zemlji.

– To je odnos povjerenja koje centrala ima u takvog čovjeka kada ga šalje. Ukoliko bi ambasador bio volonteristički raspoložen i počeo da sprovodi neku aktivnost koja bi bila ispod ili iznad zvanične politike njegove zemlje, onda bi on, prije svega, došao u sukob sa svojom zemljom, koja bi to prije ili kasnije morala da uoči i povuče adekvatne poteze  – navodi Jovanović.

Plan “B”

Dodaje da u slučaju ako domaća vlast nije zadovoljna postupanjem nekog diplomate, jer sumnjaju da on odstupa od zvanične politike i prakse zemlje koja ga šalje, to se može izraziti na više načina. Jovanović navodi da je prekid saradnje s ambasadom veoma „nepopularan potez“.

– Prvo, mogu se prorijediti ili odgađati susreti s tim predstavnikom. Drugim riječima, komplikovati proceduru susretanja i to svesti na tehnički vremenski okvir. Time se izražava nezadovoljstvo tim predstavnikom – kaže Jovanović.

On naglašava da diplomate sprovode politiku svoje države, a ne svoju, pa se prekidom saradnje s tim diplomatom neće promijeniti i politika te države.

Komentarišući prekid saradnje s ambasadom neke države, Jovanović ističe da se to jako rijetko dešava, i to u ekstremnim situacijama.

Ako se to i desi, kako navodi on, mora se odmah imati i plan „B“, koji podrazumijeva da se paralelno s tim, direktno ili preko prijateljskih zemalja, stavi do znanja toj državi, u konkretnom slučaju Americi i Velikoj Britaniji, da taj potez nije želja za smanjenjem ili prekidom odnosa s državom, nego samo za ispravljanje postupaka tog njenog predstavnika.

– Ovaj prekid ne bi smije da bude trajno stanje, jer to nije moguće, i mogao bi da proizvede negativne posljedice. Bilo bi dobro da se nađe put za prevazilaženje spora kako bi se izbjegle dalje komplikacije koje bi mogle biti lančane – kaže Jovanović.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu
Prihvati notifikacije