Možete da nas pratite
i putem aplikacije za
Besplatno na

Američka nafta pala ispod 53 dolara

Biznis
Autor:

Foto Justin Lane/EPA

Američka nafta WTI trgovala se jutros ispod 53 dolara za barel u Njujorku, što je neznatni pad, budući da trgovci procjenjuju neizvjesne tržišne izglede za 2019. nedjelju dana poslije odluke Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK) i njenih partnera o znatnom “zavrtanju” proizvodnje.

Američka referentna nafta WTI za isporuku u januaru pojeftinila je za 11 centi na 52,47 dolara za barel na robnoj berzi u Njujorku u 8:37 po lokalnom vremenu, izvještava agencija “Blumberg”.

Na zatvaranju jučerašnjeg trgovanja, nafta je ugovarana skuplje za 1,43 dolara, po cijeni od 52,58 dolara. Ukupan obim trgovanja je danas bio za osam procenata ispod 100-dnevnog prosjeka.

Sjevernomorska nafta “brent” za februarske isporuke pala je za 18 centi na 61,27 dolara po barelu na Londonskoj berzi ICE Fjučers Evropa, nakon što je juče zabilježila rast od 2,2 procenta.

Plan Saudijske Arabije da smanji izvoz “crnog zlata” u SAD od sljedećeg mjeseca uticao je na rast očekivanja da će OPEK i njeni saveznici sprovesti u djelo rezanje proizvodnje, navodi “Blumberg”. Međutim, zbog eksplozivnog rasta američke proizvodnje nafte trgovcima je teško da procijene tržišne izglede u idućoj godini.

Saudijske pošiljke nafte u SAD mogle bi sljedećeg mjeseca da obore 30-godišnji minimalni nivo zabilježen krajem 2017. godine od 582.000 barela dnevno, što je za oko 40 procenata niže od prosjeka u posljednja tri mjeseca, prema podacima ljudi upućenih u planove državne naftne kompanije te kraljevine.

Konačna cifra je i dalje podložna promjenama, dodali su oni.

Ruski ministar energetike Aleksandar Novak rekao je ove sedmice da će njegova zemlja smanjiti pumpanje za najmanje 50.000 do 60.000 barela dnevno u januaru u odnosu na oktobarski nivo. To je za oko 11.000 barela dnevno manje od novembarske proizvodnje, izračunao je “Blumberg” na osnovu zvaničnih podataka ruske vlade.

Možete da nas pratite i putem aplikacije za Android ili iPhone/iPad.

IZDVAJAMO