Politika

“Američka politika u regionu je antisrpska” Dodik ponovo komentarisao Marfija

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je da je američka politika u regionu antisrpska, a u BiH promašaj.

milorad dodik predsjednik republike srpske
FOTO: SINIŠA PAŠALIĆ/RINGIER

Dodik je istakao da se svijet očigledno mijenja, a arogancija SAD je prevršila mjeru.

– Njihova politika ovdje je potpuno antisrpska – protiv srpskih država i Republike Srpske i Srbije – rekao je Dodik.

Dodik je naglasio da je geopolitička situacija bitno ugrožena činjenicom opadanja američke moći i američkog nemirenja zbog gubitka te moći.

– Ponašaju se kao drogirani bokser koji zamahuje, pa gdje udari. Trebalo bi, naravno, pokušati izbjeći te njihove udarce – naglasio je Dodik.

Prema njegovim riječima, američka politika u BiH je politika promašaja jer je dovela do nesposobnosti BiH da ona opstane.

– Američka arogancija koja se ogleda u nametanju politika u BiH nije prihvatljiva ni za koga ovdje, čak ni za muslimane, iako oni misle da su Amerikanci njima sada dobrodošli da se kao obračunaju sa Srpskom – istakao je Dodik.

Prema njegovim riječima, američkom ambasadoru u BiH Majklu Marfiju su “puna usta” kako on nije protiv Srba, kako je on za građane, kako kod njega ne postoje Srbi, Srbija i Srpska, nego postoje građani “koji su njemu servilni”, kao da je on biran od građana da izražava njihovu volju, a domaće vlasti ovdje kao neki poltroni treba da prate šta će on da smisli ujutro i da se tako ponašaju.

Amerika je sponzorisala “Oluju”

Dodik je rekao da je američki ambasador Piter Galbrajt etnički očistio Hrvatsku od Srba u akciji “Oluja” koju su sponzorisale i podržale SAD.

– Očistili su čitav jedan narod sa njegovih istorijskih prostora zato što su neki arogantni američki službenici iz tog vremena smatrali da to treba uraditi. Oni su neprijatelji i taj narod su izbacili iz Hrvatske zato što je zločinačku akciju `Oluja` sponzorisala Amerika. To danas svi znaju. Danas tamo nema više Srba ili ih je sasvim mali broj. Galbrajt je učinio svoj posao u Hrvatskoj – naglasio je Dodik.

Amerika je podržala otcjepljenje Kosova

Dodik je rekao da su oni odvojili Kosovo od Srbije i tvrde da imaju pravo da podrže Kosovo.

– Izaslanik SAD za Balkan Gabrijel Eskobar priča u Kongresu kako sve što čini čini zato da pomogne vlastima u Prištini, a onda dođe u Beograd i kao nešto on pokušava da natjera Srbiju – rekao je Dodik.

On je istakao da je Amerika podržala otcjepljenje Kosova, srušila Rezoluciju 1244, te srušila Kumanovski i Briselski sporazum.

– Ta ista Amerika sve što čini – čini protiv Srbije i srpskog naroda na Kosovu i Metohiji. I onda nama ovdje kažu kako je njihova politika na dobrobit srpskog naroda – rekao je Dodik.

Amerika sprječava izbor Vlade Crne Gore u koju bi ušli predstavnici Srba

On je rekao da u Crnoj Gori Amerika direktno sprečava izbor vlade u koju bi ušli politički i zvanični predstavnici srpskog naroda.

– Trideset odsto naroda u Crnoj Gori se izjašnjavaju kao Srbi. Šta mislite da mi ovdje u Republici Srpskoj kažemo da ne mogu da učestvuju Bošnjaci u Vladi Srpske samo zato što nam politički ne odgovaraju? Kako bi se u tom slučaju ponašale SAD – rekao je Dodik.

Greška Sjedinjenih država u BiH

Dodik je naglasio da je ta ista Aemerika pogriješila kada je napravila Dejtonski sporazum jer je pokušala da napravi nešto što je nespojivo.

On je istakao da je to bila ozbiljna međunarodna geostrateška greška jer je BiH trebalo da bude podijeljena.

Onda sada, dodao je on, oni idu još dalje, pa najgori američki ambasador u BiH ikad kaže da imovina u BiH pripada zajedničkim institucijama.

– To je antidejtonski i antiustavno i nije tema razgovora – izričit je Dodik.

On je rekao da ovo sve govori da bi ukazao na to kako se Amerikanci miješaju u unutrašnje stvari drugih zemalja i kako nameću krizne situacije.

– Tako je i ovaj problem oko Izraela. Tamo je, nažalost, poginuo značajan broj nevinih ljudi. Neprihvatljiva je i nedopustiva pogibija civila, nevinih i mladih ljudi. To civilizacija mora da osudi. Naravno da Izrael ima pravo da se brani i da je to je bio veliki udarac za Izrael. U napadu Hamasa ubijeno je preko hiljadu ljudi, mladih, na spavanju, što je nedopustivo, ali su jednako potresne scene djece u Gazi izložene stravičnim ratnim dešavanjima. U svakom slučaju, koju god balegu podignete, ispod nje su SAD. Bilo da je u Ukrajini ili na Bliskom istoku ili kod nas u okolini ili neposredno sa nama – naglasio je Dodik.

Predsjednik Srpske je rekao da su SAD strana u sukobu u Ukrajini i zbog ovoga što se dešava sa američkim predsjednikom Džoom Bajdenom i očiglednom korupcijom u vezi sa novcem koji je dobijao on i njegova porodica.

– On je morao da brani svoje prljave poslove u Ukrajini i zato je i došlo do svega ovoga. Da bi to odbranio, njihova politika je bila da se NATO mora postaviti u Ukrajinu, bez obzira što je Rusija sve to vrijeme tražila garancije da neće ući u Ukrajinu. Rusija nije osporavala Ukrajinu nego to da NATO može da dođe u poziciju da se stacionira u Ukrajinu, što je bila prijetnja opstanku ruskoj državi – naveo je Dodik.

On je ukazao da Srbi ne treba da se sklanjaju nego moraju da prihvate izazove borbe i pobjede i protiv snažnog protivnika kakva je američka politika odražena u Marfiju, podsjetivši da za vrijeme američkog predsjednika Donalda Trampa ta politika nije bila tako rigidna prema BiH.

– E sad taj Marfi na najgori mogući način pokazuje da BiH ne može da funkcioniše i, na neki način, ću mu na kraju morati biti zahvalan što je pokrenuo ovaj proces. U ovim geopolitičkim okolnosti mnogi bi se sklonili, ali i mi smo žrtve takve neokolonijalne politike – rekao je Dodik.

On je podsjetio na Kristijana Šmita koga su poslali u BiH iako ga nije imenovao Savjet bezbjednosti UN i još nameće zakone prema kojima predsjednik Republike treba da ide u sud i objašnjava nešto što je civilizacija davno razriješila.

Pročitajte još

Dodik ja istakao da to nisu radili ni kolonijalni upravnici i da u posljednjih 100 godina nije poznata ovakva situacija da je neizabrani stranac mogao da nemetne propis koje neko mora da poštuje, a da ima domaćih ljudi, kao što su u BiH muslimani, da to procesuiraju.

– Onda kažu zašto BiH ne može? Pa, ne može, naravno. Dok god u BiH muslimani budu poltroni Marfija i takvih nedovršenih tipova, oni će samo izgubiti. Izgubiće BiH definitivno – poručio je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik istakao je da BiH nije država zato što nema imovinu i neće je ni imati jer predstavnici Srpske nikada neće glasati za to, što nervira američkog ambasadora Majkla Marfija, koji javno zagovara da Srpskoj imovina bude oteta.

Dodik je naglasio da u Srpskoj po pitanju imovine postoji apsolutno jedinstvo, a da se Marfi lažno predstavlja da je dobrotvorac za Srpsku, dok javno zagovara da imovina Srpske bude prenesena na nivo BiH.

– Zamislite koliko morate biti bezočni u lažima i pokvareni u karakteru da bi poručili Srbima u Republici Srpskoj, u BiH, da im želite dobro, a sa druge strane želite da im otmete imovinu kao osnovu postojanja svake države, pa i Republike Srpske – izjavio je Dodik komentarišući odgovornost dijela međunarodne zajednice za podgrijavanje krize i probleme u BiH.

Dodik je ukazao da je Marfi onaj koji pokušava da nametne neke narative i da govori o tome šta treba da radi Vlada Federacije BiH, šta treba da rade političari.

– Čak je u posljednjim istupima 15 puta pomenuo mene, pominjući me kao, po njemu glavnog krivca, zašto neke stvari ne idu – rekao je Dodik i ocijenio da umišljeni Marfi, svojim djelovanjem doprinosi tome da SAD omrznu svakome ko ovdje pokušava da bilo šta radi.

Predsjednik Srpske je naveo da Marfi svojim intervjuima pokušava da kaže da zastupa građane.

– Nisam znao da on zastupa građane! Ako zastupa građane, onda predlažem da izađe na izbore u BiH, pa da vidimo ko će za njega glasati – rekao je Dodik.

On je podsjetio i da su Amerikanci u nekoliko navrata srušili pokušaje dogovaranja na nivou BiH.

– Prvi je bio onaj oko vojne imovine. U Banjaluci je 9. marta 2013. postignut dogovor političkih lidera oko imovine. Američki ambasador i službenici iz tog vremena, a tad je bio i Marfi tamo, su srušili taj dogovor – rekao je Dodik.

Dodik je napomenuo da Marfi i sada pokušava da u genezi ostvari jednu antisrpsku, anti-Republika Srpska politiku, i onda priča kako se zalaže za pomoć građanima u BiH.

– Time krši i Ustav BiH, jer u Ustavu piše da je BiH sastavljena od dva entiteta i tri konstitutivna naroda. Ali, eto, on je našao za shodno da objašnjava kakvi bi kompromisi trebalo da budu – rekao je Dodik.

On je podsjetio da je slušao izaslanika SAD za Balkan Gabrijela Eskobara kako kaže da ga ne zanima Ustav BiH, nego hoće li političari postupati po njihovim pravilima ili ne.

– Kad sam rekao da neću, on je rekao `dobićete sankcije`, koje sam i dobio – rekao je Dodik.

Dodik je upozorio da se u ovakvim okolnostima hrabre muslimani i oni ne žele nikakav kompromis.

– Oni smatraju da je konačno rješenje da se završi ono što su im Amerikanci obećali u Dejtonu – da će u miru razgraditi Republiku Srpsku i napraviti njima unitarnu zemlju – rekao je Dodik i naveo da su postojali brojni pokušaji toga, poput pitanja reforme policije, koju je on odbio.

Predsjednik Republike rekao je da sve što je u proteklih 30 godina bilo negativno prema Republici Srpskoj došlo od Amerikanaca.

– Prije toga su nam bacali osiromašeni uranijum, sa pričom o tome kako sprovode neku misiju. Smatraju da smo mi glupi i da ne razumijemo šta je milosrdni anđeo, pa smo trebali da dobijemo po glavi stanovnika nekoliko tona osiromašenog uranijuma. E, to je američka politika ovdje. I mi sad trebamo da na takvu politiku ćutimo, da pravimo `kompromis` jer je kompromis samo ono kako Amerikanci misle da treba da bude – rekao je Dodik.

Dodik smatra da Marfi stalno ponavlja laži

– SAD, otkad postoji BiH i diplomatski odnosi, nisu imale goreg i nesposobnijeg ambasadora u BiH. To kažu čak i njegove kolege s kojima sam imao priliku da pričam u Sarajevu posljednjih godina, koji kažu da im se popeo na vrh glave i da jedva čekaju da ode odavde. A, tek koliko se nama popeo! – rekao je Dodik.

Najnovije vijesti Srpskainfo i na Viberu